Allt fler hemlösa i USA – kyrka får inte hjälpa

Hemlösheten i Kalifornien och längs USA:s västkust blir allt värre. Men i Malibu, känt för sina rika invånare, har en kyrka tvingats sluta servera mat till behövande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt en ny federal rapport är stigande hyror, i kombination med oförändrade löner, en stor orsak till att allt fler människor i västra USA har tvingats sova på gatan under de senaste två åren.

– Den gemensamma nämnaren för dessa platser är stigande hyror. Vi kommer verkligen att behöva fokusera på hur vi ska få fram prisvärda bostäder, säger Ben Carson vid USA:s bostads- och stadsplaneringsdepartement, enligt tidningen San Francisco Gate.

Bostadsdepartements siffror visar att det finns drygt 550 000 hemlösa i USA – en ökning med 1 procent sedan 2016, och första gången sedan 2010 som antalet hemlösa har ökat. Men samtidigt som hemlösheten har ökat i 20 delstater har den faktiskt gått ned i 30 delstater.

Ben Carson konstaterar att om västkusten samt storstäder i andra regioner räknas bort så är trenden nedåtgående.

San Francisco undantag

Antalet personer i Kalifornien som saknar tak över huvudet ökade under det senaste året med 14 procent, till 134 278 personer – klart flest av samtliga delstater – och representerar 31 procent av alla hemlösa i USA.

Hemlösheten har bland annat ökat markant i Oakland, Sacramento, San Diego och Los Angeles i Kalifornien samt Seattle i Washington, enligt USA:s bostads- och stadsplaneringsdepartement.

San Francisco var ett undantag i Kalifornien – antalet hemlösa i staden har varit nästan oförändrat på cirka 7 499 personer.

I oktober i år förklarade Kaliforniens guvernör Jerry Brown att delstaten befann sig i ett nödläge på grund av ett hepatit A-utbrott som skördat minst 18 liv.

Utbrottet, som är USA:s näst största på mer än två årtionden, började bland hemlösa i San Diego sent i fjol, men har sedan dess spridit sig till Los Angeles och Santa Cruz i mellersta Kalifornien.

Hittills har minst 581 personer i Kalifornien insjuknat, varav drygt hälften har hamnat på sjukhuset.

Måltider till hemlösa

Strax norr om Los Angeles ligger Malibu. Över 80 procent av invånarna är vita och medelinkomsten är dubbelt så hög i förhållande till resten av Kalifornien. Hemlöshet är samtidigt inte något okänt fenomen och i tre år har frivilliga på United Methodist Church dragit ut matvagnar och satt upp bord för att dela måltider till hemlösa varje onsdag och torsdag.

Men nu är det slut. Och Reggie Goco, som har ansvarat för verksamheten, säger till CBS News att det var ett beslut som fattades efter att representanter för staden bett honom att sluta.

– De försöker att uppmuntra oss att använda de resurser som de redan har, säger Goco.

Malibus borgmästare Skylar Peak säger samtidigt att staden aldrig har krävt att verksamheten ska upphöra. Däremot konstaterar han att det har inkommit klagomål mot att antalet hemlösa vid kyrkan, där det även finns flera skolor, har ökat.

– Och det som följer med det, med några av dessa människor, är narkotikamissbruk och överfall, säger han.

Enligt CBS News uppger polismyndigheten i Los Angeles att antalet samtal relaterade till hemlösa, inklusive inrapporterade brott, har mer än tredubblats i Malibu-området mellan 2011 och 2016.

– Helt sanningsenligt har jag aldrig träffat någon av dessa människor som orsakar dessa problem, säger Reggie Goco.

Fakta:

Fakta: Hemlösa i USA

Efter Kalifornien har delstaten New York flest hemlösa i USA, 89 503 personer, en ökning med 4 procent under de senaste två åren.