Allt fler i S kritiska mot utvisningar till Afghanistan

Socialdemokraterna står bakom utvisningarna till Afghanistan. Men nu anser allt fler av partiets politiker att en förändring behövs.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jonas Magnusson, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköpings län, skriver i ett mejl till Dagen att tisdagens uppmärksammade utvisning till Afghanistan gjorde "ont i hjärtat". Han klargör också att det är dags för regeringen att agera.

I mejlet till Dagen framför han två krav till regeringen från Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköpings län:

1. Att regeringen stoppar utvisningarna till Afghanistan av ensamkommande ungdomar i avvaktan på att Migrationsverket gör en förnyad, mer rimlig och realistisk säkerhetsprövning av Afghanistan.

2. Att regeringen, om en sådan förnyad säkerhetsprövning inte sker, genomför en riktad amnesti för de asylsökande ungdomar som kommit från Afghanistan, "i många stycken för dessa ungdomar skräckens och helvetets plats".

Prorester på olika platser

Under augusti och september protesterade flera hundra ensamkommande flyktingar från Afghanistan på olika platser i Sverige, bland annat i Stockholm, mot hotet om utvisning till Afghanistan. I samband med protesterna klargjorde Socialdemokrater för tro och solidaritet att de stöttade manifestationen och förbundsordförande Ulf Bjereld träffade också flera av afghanerna.

"Politiken måste alltid stå över juridiken"

Jonas Magnusson slår fast att politiken alltid måste stå över juridiken. Han menar att det är särskilt viktigt "mot bakgrund av att Migrationsverket i många fall upplevs ha ''väntat ut'' barnens 18-årsdag innan beslut togs".

"Många kom dessutom till oss före den nya migrationspolitiska överenskommelsen", skriver han med hänvisning till överenskommelsen mellan sex riksdagspartier som presenterades den 23 oktober 2015.

Debattartikel

Redan i juni i år skrev 14 riksdagsledamöter från Socialdemokraterna en debattartikel i den socialdemokratiska tidskriften Aktuellt i politiken. Där uppmanade de till samtal med Miljöpartiet om hur de ensamkommande som finns i Sverige skulle kunna få stanna.

Nu uppger Dagens Nyheter att ytterligare två, ej namngivna, socialdemokratiska riksdagsledamöter har tagit ställning mot utvisningarna.

"Vi skickar de här unga till ingenting"

Elin Lundgren, riksdagsledamot från Gävleborg, är en av personerna bakom sommarens debattartikel. Hon säger till Dagens Nyheter att det inte är realistiskt att tro att det finns trygghet i Afghanistan för unga personer utan nätverk och som varit i Europa en längre tid.

– Vi skickar de här unga till ingenting. Det är en tydligt avgränsad grupp vi snabbt och relativt enkelt skulle kunna få yrkesverksamma och skattebetalande i Sverige, säger hon.