Nyheter

Allt hårdare anklagelser mot Labourledaren

Den interna kritiken om antisemitism inom brittiska Labourpartiet blir allt starkare. Kraven växer nu på partiledare Jeremy Corbyn att agera.

”Labour välkomnar alla oavsett ras, tro, ålder, könsidentitet, eller sexuell läggning. Utom judar, verkar det. Det här är ditt arv, Mr. Corbyn.” Så lyder rubriken en helsidesannons i tidningen The Guardian på onsdagen, och bakom annonsen står 67 av partiets egna parlamentsledamöter. Det är bara det senaste i raden av exempel på kritik inom det brittiska arbetarpartiet mot de senaste årens utveckling i partiet under partiledaren Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyn har i flera årtionden varit starkt profilerad som pro-palestinsk aktivist, och sedan han blev partiledare 2015 har partiet fått en stor tillströmning av nya medlemmar som fått den pro-palestinska och israelkritiska agendan att bli alltmer framträdande inom partiet, och som utsatt andra inom partiet för antisemitiska påhopp.

Läs även | "Uteslut automatiskt antisemiter från Labour"

Svidande kritik

Parlamentsledamöterna bakom tidningsannonsen riktar svidande kritik mot Corbyn, och hävdar att han tillåt partikulturen att förgiftas: ”Under ditt ledarskap är Labour inte längre en trygg plats för alla medlemmar och anhängare, oavsett etnicitet och tro. Tusentals har lämnat partiet och ytterligare tusentals känner att det är omöjligt att delta på partimöten.”

I en debattartikel i The Guardian, samma dag som annonsen publicerades, skriver Labour-parlamentarikern Margaret Hodge, som själv är judinna, att antisemitismkrisen inom partiet nu är utom kontroll. Hodge har själv tidigare öppet anklagat partiledaren för att vara rasist och antisemit, och problemen i partiet blir bara värre, menar hon:

”Under den senaste månaden har jag anklagats för att vara ett redskap för Israels ambassad. Konspirationsteoretiker anklagar mig för att leda en kartell av ’nazistiska rabbiner’ och de hävdar att Jeremy Corbyn är ’den slutgiltiga lösningen’ för sionismen, skriver Hodge.

BBC-program

I förra veckan sände också BBC ett program om medlemmars upplevelse av antisemitism inom partiet. En ung kvinna berättar i programmet att hon sedan hon gick med i partiet 2015 mött antisemitism ”varje dag”.

– De säger till mig att Hitler hade rätt, att han inte gick tillräckligt långt.

Flera personer som av partiet tillsats för att utreda ärenden rörande antisemitismanklagelser berättar i programmet om hur de motarbetats, och personer som skulle uteslutas eller möta andra disciplinära åtgärder slapp bestraffning.

Chockad över vittnesmålen

Labour har bestämt tillbakavisat anklagelserna. Men partiet är tydligt splittrat i frågan. Vice partiledaren Tom Watson medverkade i ett uppföljande program i BBC och förklarade att han var chockad över vittnesmålen. Watson vill nu att utomstående utredare ska granska misstänkt antisemitism inom partiet, rapporterar Sveriges Radio.

Förre partiledaren och premiärministern Gordon Brown har också riktat hård kritik mot den nuvarande partiledningen. I ett tal i Hampstead-synagogan i London förra söndagen uppmanade han till omedelbar uteslutning av alla som agerat antisemitiskt.

– Att stå emot antisemitism och varje form av rasism hör till hjärtat av vilka vi är och vad vi står för som parti. Det handlar om partiets moraliska själ, sa Brown.

– Vi kan inte fortsätta ignorera konsekvenserna av strömmen av hat, sa Brown.

Fler artiklar för dig