Allvarlig psykisk störning bakom knivattack mot judisk kvinna i Helsingborg

Den man som attackerade en kvinna i 60-årsåldern med kniv på öppen gata i Helsingborg i mitten av maj bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen begick den 29-årige mannen gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande anses lida av.

Kvinnan, som är aktiv i judiska församlingen i Helsingborg, angreps på en trottoar i centrala delen av staden och fick skador som betecknades som livshotande.

Har dömts för andra brott

Judiska församlingen befarade initialt att dådet var antisemitiskt. Efter dådet, som fick stor internationell uppmärksamhet, sattes judiska församlingens lokaler under polisbevakning, då offret tillhör församlingen. Men enligt polisen finns det ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

Läs mer Polisen tonar ned teori om hatbrott

 

Mannen har åtalats för försök till mord, och kan med anledning av bedömningen i utredningen komma att dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åklagaren har bekräftat att mannen tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och i närtid.

Läs även Judisk kvinna allvarligt knivskuren i Helsingborg

Mobbning mot kristna elever
Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT
Knutbysekten
Sara Svensson blev känd som Barnflickan för stora delar av det svenska folket när hon i januari 2004 sköt ihjäl en av medlemmarna i Knutby Filadelfia och skottskadade en annan.
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
Foto: Viaplay/I huvudet på en gärningsman
"Nordens kallelsestund"
Karin Wiborn och Lars Enarson
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren
Foto: Pressbild & Joakim Lundgren