”Amerikanska drömmen är nära att krackelera”

USA är ett av världens rikaste länder. Men samtidigt ökar nu ojämlikheten, och 40 miljoner amerikaner räknas som fattiga. Detta oroar bland annat FN:s särskilde rapportör, som nyligen besökt landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I vår kommer FN-rapportören Philip Alstons slutliga rapport om tillståndet i USA när det gäller fattigdom och mänskliga rättigheter. Men redan i december kom en preliminär rapport. Där konstaterar Philip Alston att det finns anledning att varna för att den amerikanska drömmen håller på att krackelera.

– Den amerikanska drömmen håller på att bli en illusion, eftersom man i dag har det lägsta sociala rörligheten bland alla rika länder, sa han bland annat vid en presskonferens efter resan.

Få röstar i allmänna val

Alston är FN:s särskilde rapportör inom området extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, och tillhör FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter med säte i Genève.

Under en studieresa nyligen mötte han experter och vanliga människor i Kalifornien, Alabama, Georgia, West Virginia, Washington DC och Puerto Rico.

Alston pekar på flera bekymmersamma områden när det gäller jämlikhet, rättvisa och demokrati. I USA finns fler röstberättigade som inte ens går till valurnorna än i något annat utvecklat land. Debatten som förs bland politiker och medier för fram en bild av verkligheten som indelad i rika och fattiga, säger han.

– Det är en bild som säger att de rika finns inom industrin, de är entreprenörer, de är patriotiska och driver den ekonomiska utvecklingen. Men de fattiga ses som slösare, som ”losers” och bedragare.

– Trots att denna syn motsägs av fakta var vissa politiker som jag talade med övertygade om att denna verklighetssyn var sann, de trodde dessa bedragare satt i bekväma soffor och såg på tv eller surfade på mobiltelefoner som betalats av skattefinansierade socialbidrag.

Extrem fattigdom

Runt 40 miljoner amerikaner – ungefär var åttonde invånare – lever i dag i fattigdom, och cirka hälften av dessa lever i extrem fattigdom, betonar Alston.

En annan myt runt dessa fattiga är att de kommer från olika minoritetsgrupper i det amerikanska samhället. Detta stämmer inte, betonar han: mer än åtta miljoner vita amerikaner lever i fattigdom.

– Fattigdomens ansikte i USA är inte ett svart ansikte, eller ett ansikte från Latinamerika. Det är lika ofta ett vitt ansikte, asiatiskt eller har vilken hudfärg som helst.

Blir värre med Trumps reform

Philip Alston säger vidare att de skattereformer som planeras av Trump-administrationen troligen kommer att späda på den ekonomiska ojämlikheten i landet.

– Den föreslagna skattereformen stakar ut vägen mot ett USA som blir det mest ojämlika landet i världen. Reformen kommer att öka de redan höga nivåerna av rikedom och också göra gapet större mellan den rikaste procenten och de fattigaste 50 procenten av USA:s befolkning.

Även affärstidningen Forbes pekar i en artikel på Alstons slutsatser, och jämför dem med de stolta visionerna av Alexis de Tocqueville om amerikansk demokrati år 1835.

Hög barnadödlighet

”Statistik ljuger inte”, skriver Forbes och lyfter bland annat fram att USA spenderar mer pengar på militära utgifter än Kina, Saudiarabien, Ryssland, Storbritannien, Indien, Frankrike och Japan tillsammans.

Forbes skriver också att barnadödligheten i USA är högre än i något annat utvecklat land, och att ”mest chockerande” är att USA kommer på plats 35 av 37 länder i OECD när det gäller fattigdom och ojämlikhet.