28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Amir Heidari utsedd till Årets förebild

I hård konkurrens, men med god marginal, var det eldsjälen Amir Heidari som fick flest röster av Dagenläsarna. Därmed utses han till ”Årets förebild” 2018.

1 av 2

På tisdagsmorgonen när Amir Heidari kom till Pingstkyrkan i Jönköping väntade ett fyrtiotal människor på att få gratulera honom till utmärkelsen. Dagens nyhetschef Joakim Lundgren var på plats för att överlämna blommor, diplom och hålla tal till vinnaren.

En vinnare som helst vill flytta fokus från sig själv och peka på Jesus.

– Först och främst vill jag tacka Jesus som har räddat mitt liv. Det är bara Guds nåd att jag lever. Tack också till alla som har röstat på mig. Gud välsigne er och Gud välsigne Sverige. Jag älskar min församling, sa han i sitt tacktal.

Läs mer: Årets förebild, kandidat 4: Amir Heidari ger flyktingar hopp och ny tro på framtiden

Och församlingen älskar Amir. Sedan många år tillbaka är han engagerad i Pingstkyrkan i Jönköpings integrationsarbete, både i språkskolan och i språkcaféet ”Café hela världen”. Han sprider energi och engagemang och har fått ett särskilt starkt band till de unga killarna från Afghanistan.

Hyllas av hustrun

Det har inte minst hustrun Ulrica sett på nära håll.

– Amir är så värd det här priset. Han är ett föredöme och ett levande bevis på att alla kan bli förvandlade med Jesu hjälp. Det går att få ett bra liv även om man har haft det svårt. Genom sin egen livshistoria och genom den han är, förmedlar Amir hopp och blir en fadersgestalt för många.

– Jag glömmer aldrig en kille, Ali, som kom fram till Amir och sa ”Kan jag bara få krama om dig?”. Genast började han storgråta och var sedan länge i Amirs famn. Så sa han ”När jag ser dig är det som att jag ser min pappa”, berättar Ulrica.

Läs mer: Årets förebild, kandidat 2: Johannes Widlund vill inspirera till en mer hållbar livsstil

Amir minns också det tillfället. Jag frågar honom hur det känns att vara en fadersgestalt för så många.

– Det är blandande känslor. Jag känner ett stort ansvar för dem och är samtidigt orolig. För många är det ovisst om de får stanna i Sverige.

Var utsatt för tortyr

Amir Heidari kom själv till Sverige för 30 år sedan, svårt skadad, mager och sjuk efter nästan tre år av systematisk tortyr i ett fångläger. Dessförinnan hade han stridit som gerillasoldat under Iran- och Irakkriget. Han lider fortfarande av posttraumatisk stress och har lätt att sätta sig in i de unga afghanernas situation.

– De känner till min bakgrund, hur tufft mitt liv har varit. Jag jobbade redan som litet barn, min far dog tidigt. Jag och killarna delar samma historia. Och egentligen gör jag ingenting speciellt när jag är med dem. Jag är mig själv, stöttar killarna, ser dem, bekräftar dem och uppmuntrar dem.

”Jag vill visa kärlek för andra”

– Det har tagit ett tag att bygga upp förtroende och vänskap, men med ett öppet hus, en öppen famn och mycket tålamod går det. Och precis som Jesus visat kärlek för mig, vill jag visa kärlek för andra.

Läs mer: Årets förebild, kandidat 1: Marie Arnfjell ger utsatta kvinnor mod, hopp och tro

Förutom äran får Amir Heidari också 10 000 kronor som han får använda i sitt arbete.

– Det finns stora behov i integrationsarbetet i Pingstkyrkan. Jag är glad att kunna bidra till det. Och egentligen är inte det här mitt pris. Utan min fantastiska fru som alltid stöttat mig och utan alla underbara människor i teamet på ”Café hela världen” hade detta inte varit möjligt. Var och en bidrar. Jag är bara en av dem.

Efter att vi avslutat intervjun ringer Amir upp igen.

– Jag vill gärna att du skriver med Efesierbrevet 3:7 ”vars tjänare jag har blivit i följd av den Guds nåds gåva som blev mig given genom hans mäktiga kraft”. Det är så jag känner. Jag har inte gjort någonting i egen kraft.

Läs mer: Årets förebild, kandidat 3: Mitt i livet kände Joanna Eliasson kallet till Uganda

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Fler artiklar