Anders Ahlenius ger sig ut på äventyr för att hjälpa utsatta unga

Den tidigare pastorn Anders Ahlenius ska vandra, paddla, springa och cykla från Värnamo till Stockholm. Målet är att samla in pengar till en utbildning för ungdomar i Etiopien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Klockan fem på söndag morgon ger sig Anders iväg med ryggsäck och fotriktiga skor på fötterna. Efter åtta mils vandring i sträck får han vila åtta timmar i Jönköping, innan han under två dagar tar sig vidare mot Motala med hjälp av en kajak. I sociala medier kommer han ge regelbundna uppdateringar och uppmuntra följarna att skänka pengar. För även om Anders älskar äventyr och natur, är syftet med resan att möjliggöra en utbildningshelg för ungdomar från Nyangatonfolket i sydvästra Etiopien.

– Alla människor har rätt till chansen att bli den bästa versionen av sig själva. Jag vill ge dem nycklar till att våga tänka större tankar än de klarar i nu-situationen och ge dem hjälp att ta några steg vidare.

Från Motala cyklar Anders tio mil till Norrköping, innan det är dags för äventyrets tuffaste utmaning: Sex och en halv mils löpning till Nyköping.

– Det är den sträckan jag känner mig mest orolig för. Det är långt och jag är 50 år, jag är en gubbe, säger Anders med ett leende.

Med förmodat stumma ben sätter sig Anders sedan åter i kajaken och paddlar under de sista dagarna från Nyköping till Stockholm.

Årets äventyr är inte en engångshändelse, utan del i en större vision. När Anders slutade sin tjänst som pastor i Arken i Värnamo ville han på något sätt göra en insats för andra människor genom det egna företaget Five continents. Resultatet blev en ledarskapsakademi för ungdomar som lever i utsatthet, både i Sverige och utomlands.

– Jag vill göra något bra för andra människor och gör det för den Gud som jag tror på, säger Anders.

När flytten om ett tag går till Stockholm hoppas han att ledarskapprogrammet ska kunna ge unga människor i stadens förorter möjlighet att utvecklas.

– Vi kanske stöter på en kille eller tjej som är väldigt driftig, men på fel sätt. Då kanske vi kan hjälpa honom eller henne att starta upp ett företag där vi stöttar med ett startkapital och en mentor.

Finansieringen av programmet ska lösas genom ett företagsnätverk och det årligen återkommande äventyret, som också är en del av marknadsföringen.

– Genom äventyret vill vi uppmärksamma vikten av att se, bekräfta och utrusta framtidens ledare. Alla som vill delta i ett äventyr är välkomna mot ett ekonomiskt bidrag till ledarskapsakademin.

Flow - Future leaders of the world

Ledarskapsprogram med visionen att se, bekräfta och utrusta framtidens ledare.

Genom undervisning, personlig coachning och resursstöd i form av stipendier, starta eget-stöd och mentorer ska förutsättningarna skapas för unga människor att nå sina mål.

Genom ett nätverk med företag, organisationer och föreningar ska ekonomiska förutsättningar skapas och bidra med en bred kompetensbas.

Varje år genomförs ett äventyr som ska uppmärksamma vikten av att se, bekräfta och utrusta framtidens ledare.

Sara Waldenfors (S) företrädde kyrkolivsutskottet under debatten om Alpha på kyrkomötet.
Foto: Svenska kyrkan
Foto: Svenska kyrkan