Anders Sjöberg: Bibliskt och historiskt stöd att Jerusalem är Israels huvudstad

Anders Sjöberg menar att staten Israel med Jerusalem som huvudstad kan motiveras både folkrättsligt, historiskt och teologiskt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jerusalem är den Heliga staden, där tre världsreligioner ska samsas. Det är också huvudorten i konflikten mellan israeler och palestinier, som båda ser staden som sin.

När nu USA:s president Donald Trump ger sig ut på diplomatiskt äventyr i Mellanöstern och vill erkänna Jerusalem som Israels huvudstad möts han av blandade reaktioner, inte minst från kristet håll.

Erik Lysén, Svenska kyrkans internationella chef, sa nyligen till Dagen att han är oroad över att protester ska bryta ut.

Andra kristna är mer positiva till presidentens diplomatiska drag, exempelvis prästen Anders Sjöberg, direktor på svenska avdelningen av Kristna ambassaden i Jerusalem.

– Som beslut tycker jag att det är mycket positivt. Kristna ambassaden i Jerusalem startade 1980 i protest mot att alla nationer flyttade sina ambassader till Tel Aviv. Vi har stått för att Jerusalem är Israels huvudstad sedan dess, säger Anders Sjöberg till Dagen.

Läs också: Jerusalems status väcker starka känslor hos svenska politiker
 

Han menar att Jerusalem har varit den judiska huvudstaden sedan kung Davids tid, och att det har funnits en koppling till det judiska folket i 3 000 år.

– Rent bibliskt, men även historiskt, finns det ett väldigt starkt stöd för detta, säger han.

– Sedan är problemet med Donald Trump att det inte är så enkelt att bara hålla med honom. Han har gjort bort sig så ofta, och då blir min fråga om det här blir något positivt i förlängningen, för Trump är inte den smidige politikern.

Läs också: Erik Lysén: Utspelet om Jerusalem riskerar ge stora protester

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek