Angela Merkel 30 år efter murens fall: Försvara friheten

Ett fuktigt och grått Berlin mötte lokalbor och ditresta när firandet av murens fall den 9 november för 30 år sedan formellt inleddes.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Angela Merkel, för många den politiska symbolen för det samlade Tyskland, anlände klockan tio till Bernauer Strasse där ett minnesmärke över mörkrets mur står kvar.

Efter den korta ceremonin vid muren fortsatte högtidlighållandet med en vandring utefter Bernauer Strasse, ett av de få ställen där Berlin behållit muren.

Inte någon självklarhet

Förbundskansler Merkel ledde promenaden efter murresterna.

Och hon markerade i ett tal att demokrati och frihet inte är en självklarhet, att kampen för värderingarna hela tiden måste pågå och att Berlinmuren är en påminnelse om att "vi måste göra vår del för att försvara friheten och demokratin".

Nämnde kristallnatten

– Vi ska minnas de frihetssökande medborgarna i oförsonligheten hos diktaturen i DDR, vi ska inte glömma de många människor som drabbades av den, sa Merkel vid en minnesgudstjänst i Försoningskapellet vid den forna muren.

– Men vi ska inte heller glömma alla de som drabbades av pogromer, fortsatte Merkel och hänvisar till nazisternas folkbrott mot judar i Berlin under kristallnatten i november för 81 år sedan.

Läs också Prästen Thomas Jeutner: Berlinmuren revs in - vi störtade den

Bodil Jönsson.
Foto: Daniel Wistrand
Foto: Daniel Wistrand