Angela Merkel hoppas på tysk storkoalition

Angela Merkel (CDU) uttryckte i helgen optimism inför samtalen med socialdemokraternas ledare Martin Schulz (SPD). Men svåra frågor återstår fortfarande att lösa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kanslern mötte SPD under samtal för några dagar sedan. Hon sa sig vara optimistisk inför samtalen om ett samgående i en bred koalition för att kunna skapa en regering i det Tyskland som stått utan regering sedan valet i september.

Men hon sa också att både kristdemokrater och socialdemokrater står inför ”ett mycket stort arbete”, skriver tyska Deutsche Welle.

– Jag tror att det här kan lyckas. Vi kommer att arbeta hårt och intensivt, sa hon till tyska journalister i samband med mötet.

Schulz säger att han för sin del hoppas på ”konstruktiva och öppna samtal”, och han talade också om att det tyska folket nu snabbt behöver se resultat.

Det var sedan tanken om den så kallade ”Jamaica-koalitionen” – en regeringsbildning tillsammans med liberaler (FDP) och de gröna – gick i stöpet som Merkel öppnade för ett nytt samarbete med socialdemokraterna.

Finns bara ett alternativ kvar

En koalition tillsammans med socialdemokraterna är det enda alternativ som finns just nu för Merkel, förutom en lösning som aldrig tidigare använts, att skapa en minoritetsregering.

Både kristdemokrater och socialdemokrater förlorade röster i det senaste valet. Vinnare blev högerextrema och främlingsfientliga AfD (Alternativ för Tyskland), som blev tredje största parti i Tyskland.

De preliminära samtalen mellan Merkel och Schulz pågår under den här veckan. Martin Schulz har lovat sitt parti att partimedlemmarna ska få avgöra om man sedan ska fortsätta processen – en omröstning hålls med SPD-delegater den 21 januari.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att man inte vill ingå i en storkoalition med Merkel, eftersom man ansett att partiet förlorat på det. I samtalen med Merkel säger Schulz att han nu kommer att försöka få igenom ”så mycket röd politik som möjligt”.

På andra kanten finns CDU:s systerparti CSU, som uttryckt att man önskar en ”konservativ revolution” och vars företrädare Horst Seehofer nyligen inbjöd den hårt kritiserade ungerska premiärministern Viktor Orbán till Tyskland.

Mycket återstår

Det finns en rad frågor som återstår att lösa för Merkel och Schulz innan en koalition kan bli aktuell. Det handlar bland annat om synen på hälsovård (CSU är emot ett förslag om statligt garanterad sjukvård), flyktingars rätt till familjeåterförening och infrastruktur, skriver brittiska The Guardian.

Enligt en färsk opinions­- undersökning vill en majoritet av tyska folket ha nyval hellre än en ny storkoalition. Samtidigt säger 53 procent enligt undersökningen, som gjorts av statliga tv-kanalen ARD, att de gärna ser Merkel som kansler.

Men enligt en annan opinionsundersökning, gjord av tyska magasinet Focus, vill 52 procent inte att Merkel ska finnas på valsedlarna om det blir nyval.

Vem skulle i så fall leda det stora kristdemokratiska partiet? Flera tyska medier nämner Annegret Kramp-Karrenbauer, som leder delstaten Saarland. Men Karrenbauer är relativt okänd, även i Tyskland.