Ankarstiftelsen utsatt för vd-bedrägeri

En person utgav sig för att vara kristna hjälporganisationen Ankarstiftelsens ordförande, kontaktade kassören Ingrid Brauer och bad henne att föra över flera hundra tusen kronor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

För några veckor sedan fick Ingrid Brauer, ekonomiansvarig på Ankarstiftelsen, ett mejl som såg ut att komma från Ankarstiftelsens grundare och ordförande Börje Erdtman.

I mejlet ombads Ingrid Brauer, som vid tillfället befann sig utomlands, att göra en överföring till ett konto i spanska Alicante på motsvarande drygt 344 000 kronor samma dag. Hon svarade att det inte var möjligt, men att hon skulle ta tag i det efter helgen.

I samma mejl nämnde hon även att en annan större summa pengar inte hade överförts till Mexiko.

”Jag var stressad”

Lite senare samma dag fick Ingrid Brauer ett nytt mejl där avsändaren kommenterade informationen om att pengarna till Mexiko inte hade skickats.

– Redan vid första mejlet noterade jag att något var konstigt, men jag var stressad. Börje skriver aldrig under sina mejl med ”Ordförande, grundare och kommunikatör” (exakt som han tituleras på Ankarstiftelsens webbplats), säger Ingrid Brauer till Dagen.

Ingrid Brauer berättar att hon ändå svarade eftersom hon befann sig utomlands och just skulle gå på ett flygplan.

104490.jpg– Jag visste att Börje skulle åka till Colombia samma dag som första mejlet kom och att jag inte skulle få tag i honom förrän minst ett dygn senare.

På måndagen skickades ett nytt mejl till Ingrid Brauer med en fråga om överföringen var gjord. Detta följdes av ytterligare mejl på tisdagen varpå Ingrid Brauer frågade vilket projekt pengarna skulle användas till.

”Betalningen är för en kund”, löd svaret.

– På tisdagen ringde jag Per-Olof Allerth (Ankarstiftelsens projektsamordnare) som också befann sig i Colombia och då fick jag 100 procent klart för mig att det inte var Börje som skrivit mejlet, säger Ingrid Brauer.

Två nya krav om pengar

Under den kommande veckan fick Ingrid Brauer flera nya mejl. Först svarade hon inte, men senare frågade hon bland annat hur Börje Erdtman hade det på resan och var han befann sig. Hon föreslog också att de skulle ta konversationen på telefon.

Den okända personen, som utgav sig för att vara Börje Erdtman, svarade att han försökt att ringa till henne men inte kommit fram. Samtidigt framfördes två nya önskemål om över­föringar på totalt motsvarande 350 000 kronor.

Pengarna behövdes enligt mejlet, som nu skickades från en annan mejladress, för att ”ta hand om medicinska räkningar innan jag återvänder”.

Ingrid Brauer svarade att mejl­adressen verkade konstig och hon föreslog att de skulle ta allt på telefon i stället. När ”Börje” då frågade efter hennes mobiltelefonnummer svarade hon ”du kan mitt nummer utantill”.

Hotfullt mejl

Detta ledde till ett hotfullt mejl varpå Ingrid Brauer svarade att hon hade gjort en polisanmälan.

Hur kom det sig att du fortsatte att mejla med den okända personen – trots att du visste att det inte var Börje?

– Det är en bra fråga ... jag ville se hur ihärdiga de skulle vara.

Vad har du lärt dig av allt det här?

– Framför allt att man inte ska svara på den här typen av mejl i mobilen. Ofta ser man inte hela mejladressen där, exakt så var det för mig, men om man i stället öppnar mejlet i datorn är det enklare att upptäcka om det är något konstigt med avsändarens mejladress.

– Bedrägeriförsöket var väldigt utstuderat. De hade varit inne på vår hemsida och hittat information om frivilligarbetarna.

Läs också: ”Vd-bedrägerier” blir allt vanligare – så skyddar du dig

Ankar­stiftelsen

Stiftelsen har en kristen värdegrund och är religiöst och politiskt obunden.

Stiftelsen är medlem i Svenska missionsrådet.

Stiftelsen genomför långsiktiga insatser för behövande människor framför allt i Colombia och Brasilien. Arbetet sker inom fem huvudområden: skolor, vatten, fängelser, utbildning och fotbollsskolor.