Ann Heberlein får hoppas på personkryss

Debattören och författaren Ann Heberlein får svårt att nå riksdagen. När Moderaterna i Skåne rankade sina kandidater hamnade hon först på åttonde plats på listan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i somras som Ann Heberlein gjorde klart att hon bestämt sig för att engagera sig politiskt och sikta på en riksdagsplats för Moderaterna.

– Efter noggrant övervägande anser jag att Moderaterna är bäst rustade för att lösa Sveriges problem, sa hon till tidningen Norra Skåne.

Och hon fick starkt stöd av oppositionsrådet i Region Skåne, Carl Johans Sonesson, som beskrev henne som en person "som vågar tycka och gå utanför åsiktskanalen".

Kryssad till riksdagen

Men när Skånemoderaternas södra valkrets i helgen hade nomineringsstämma och listade sina namn fick hon ingen framskjuten position utan placerades som åttonde namn.

Det betyder att Ann Heberlein får svårt att nå riksdagen, skriver Sydsvenskan.

I valet 2014 fick fyra moderater från Skånes södra valkrets mandat i riksdagen. Det betyder att väljarstödet behöver fördubblas för att hon ska ha chans att komma in i riksdagen 2018.

Förmodligen får hon förlita sig på att få tillräckligt många personkryss.

Heberlein är teologie doktor i etik och en flitig samhällsdebattör. Hon har bland annat engagerat sig i frågor som sexuellt våld mot kvinnor, invandringspolitik och Svenska kyrkan, som hon i januari i år meddelade att hon lämnat, som Dagen skrev.

Statsministeromröstning