Ännu en kyrka nedlagd i Kina

Kina har officiellt religionsfrihet. Ändå blir det allt färre protestantiska församlingar. Nu senast konfiskerades en kyrkas allt evangelisationsmaterial.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pekings myndigheter har förbjudit en av de största protestantiska kyrkorna att bedriva vidare verksamhet. Allt material har beslagtagits.

Församlingen har varje vecka samlat hundratals gudstjänstbesökare i en nyrenoverad lokal i norra Peking. Nu är det slut med det.

Flera av de kristna fria församlingarna, som inte vill ställa sig under kommunistpartiet, har på olika sätt tvingats att lägga ner sin verksamhet den senaste tiden, något Dagen skrivit om.

 

Läs mer: Mutade kyrkobesökare att lämna kyrkan

 

Församlingen i Peking är bara en i raden.

– Jag är rädd att det inte finns någon väg för oss att lösa problemet med myndigheterna, säger pastor Jin Mingri enligt Christiantoday.

Anpassade kyrkor

Svenska Dagbladet skriver i en ledarkrönika att det pågår en "kinesifiering" av alla religioner. med det menas exempelvis att kors tas bort från kyrkor och tak på moskéer byggs om.

 

Läs mer: ”Kinas kristna behöver västvärldens förböner”

 

"Kina har officiellt religionsfrihet och tillåter fem partistyrda religioner: buddhism, daoism, islam, protestantism och katolicism. Men dessa måste verka inom "patriotiska" organisationer", skriver Ola Wong.

"Kristna missionärer och oberoende kyrkor var redan tidigare förbjudna i Kina men 2016 kom stenhårda lagar för att få bort oregistrerade "huskyrkor", skriver han vidare.

Två läger av kristna

Kinas kristna är uppdelade i "underjordiska kyrkor" och de som deltar i statligt sanktionerade gudstjänster.

i juli i år gjorde mer än 30 av de underjordiska församlingarna ett gemensamt uttalande. De beskrev där en "oupphörlig inblandning" och "trakasserier och störningar" av vanliga aktiviteter bland troende sedan de nya förordningarna trädde i kraft.

Lilla Erstagården