22 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Ännu ett pastorspar lämnar Hillsong i Norge

Tre pastorspar inom Hillsong Norge har på kort tid bestämt sig för att lämna sina uppgifter. Men huvudpastorerna Jostein och Brit Krogedal har förtroende hos Hillsongs världsledare.

Det är en turbulent tid i Hillsong Norge, en del av pingströrelsen. Nu senast meddelade pastorsparet Alexander och Kamilla Botn i förra veckan att de slutar som pastorer i Hillsong Drammen, där också stora delar av ledarteamet lämnar.

"Brist på tillit kring sättet Hillsong Norge leds på gör att vi väljer att tacka för oss", skriver de i ett uttalande, uppger Vårt Land, norsk systertidning till Dagen.

Tidigare i augusti meddelade pastorsparet David o Jenny Hasselöy att de slutar i Hillsong Oslo efter elva år som pastorer - och skrev på Instagram att "vi har haft våra stormar", men att det "inte finns något ouppgjort" när de lämnar.

Läs mer Pastorsparet Hasseløy slutar i Hillsong Oslo

Huvudpastorn Jostein Krogedal har beklagat och välsignat dem inför framtiden.

Även frivilligpastorerna David och Heidi Haddeland i Oslo har beslutat att avsluta sina uppgifter.

Brian Houston, ledare för Hillsong som världsrörelse, och lokaliserad i Australien, säger till Vårt Land att han har fullt förtroende för Jostein och Brit Krogedal.

"Förändring är oundvikligt i alla kyrkor som har substans, och någon gång kommer förändring med en grad av smärta. Men jag tror att Hillsong Norge har goda dagar att vänta", skriver Brian Huston i ett e-postmeddelande till Vårt Land.

I januari 2019 kom det kritik mot Jostein Krogedals ledarstil som handlade om att det fanns en "rädslans kultur" inom Hillsong. Krogedal fick tillfälligt en mer tillbakadragen roll.

Svenska Hillsongledaren Andreas Nielsen fick i krisarbetet en roll som bollplank till sin norska kollega, som han varit mentor åt. Andreas Nielsen vill i dagsläget inte uttala sig om det som händer i Norge med hänvisning till att det handlar om personalärenden.

Läs mer Norsk Hillsongpastor får kritik för ledarstil

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar