Nyheter

Ännu ingen gripen efter kyrkkuppen i Strängnäs

Polisens utredning efter stölden av de kungliga begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka fortsätter. Men än så länge finns inget nytt att rapportera, uppger Polisen.

– Utredningen drivs vidare och går ganska bra. Polisen har inte kört fast på något sätt. Men mer än så kan vi inte säga i nuläget, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt till Dagen.

Det var tisdagen den 31 juli som domkyrkan i Strängnäs utsattes för en fräck kupp vid vilken Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals från en monter i domkyrkans sakristia. Flera personer såg tjuvarna springa genom kyrkan och försvinna på cyklar mot en väntande båt i sjön nedanför.

Två kronor och ett riksäpple

De stulna föremålen, två kronor och ett riksäpple som av Livrustkammarens experter beskrivs som "mest påkostade i svensk historia" är nu internationellt efterlysta.

Ingen förutom tjuvarna befann sig i den nedre sakristian där föremålen förvarades i en larmad monter men det fanns gott om vittnen som såg tjuvarna fly från platsen. Polisen är dock fortsatt angelägen om att få in ytterligare tips från allmänheten.

Den nedre sakristian har nu åter öppnats efter att platsen varit avspärrad för polisens undersökning.

– Det är praktiskt, då den nedre sakristian är ett genomgångsutrymme som används för att komma till huvudsakristian som vi använder i samband med våra gudstjänster, säger Christofer Lundgren, domprost.

Läs mer: Kungliga kronor stals i Strängnäs domkyrka

Om och när de föremål som inte stals av tjuvarna kan återigen ställas ut i domkyrkan kan han inte uppge.

– Vi har ju haft två kompletta uppsättningar med begravningsregalier innan stölden. Nu är ingen av dem komplett. Att ta ställning till hur vi ska göra dem återstår ännu och vi kommer att göra det i samarbete med Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, försäkringsbolagens experter och polisen.

Bestörta över stölden

Christofer Lungren uppger att många människor reagerat med bestörtning på det inträffade.

– Inte minst reagerar man på att det finns människor som tar sig för att stjäla från en kyrka, säger han.

Karl IX och hans drottning Kristina av Holstein-Gottorp regerade 1599-1611 och var föräldrar till Gustav II Adolf. Karl IX var Gustav Vasas yngste son och den tredje av dem att bli kung.

Läs mer: Domprost: En stöld riktad mot hela svenska samhället

Fler artiklar för dig