Apokalyptiska dimensioner i FN-chefens nyårshälsning

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för fördjupade konflikter och manar mänskligheten till samling och enighet,

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var första gången som Antonio Guterres gav en nyårshälsning i egenskap av FN:s generalsekreterare, en tjänst som han tillträdde den 1 januari 2017. Han hade hoppats få tala om 2017 som ett fredens år, men i stället blev det ett år präglat av kärnvapenhot, konflikter, klimatförändringar, främlingsfientlighet och brott mot mänskliga rättigheter. I sin nyårshälsning målar han en apokalyptisk bild av tillståndet i världen, dock utan att ta ordet apokalyptisk i sin mun.

Lösningen bygger, enligt Antonio Guterres, på samling kring gemensamma mål.

Så här lyder hela FN-chefens nyårshälsning:

I dag utfärdar jag en kraftig varning för vår värld. Jag kommer inte med en vädjan, jag kommer med en varning, en kraftig varning (red alert) för vår värld. Konflikter har fördjupats och nya faror har uppstått. Den globala oron för kärnvapen är den högsta sedan kalla kriget. Och klimatförändringarna sker snabbare än vi agerar. Ojämlikheten ökar och vedervärdiga brott begås mot mänskliga rättigheter. Nationalism och främlingsfientlighet ökar. När vi träder in i 2018 uppmanar jag till enighet. Jag är övertygad om att i kan göra vår värld tryggare och säkrare. Vi kan lösa konflikter, övervinna hat och försvara gemensamma värderingar. Men endast om vi gör det tillsammans. Jag ber er alla att ha följande som nyårslöfte: Minska klyftorna. Överbrygga avstånden. Återskapa tillit genom att samla människor kring gemensamma mål. Enighet skapar vår framtid. Jag önskar er fred och välgång 2018. Tack.

Innan Guterres tillträdde sin nuvarande befattning var han premiärminister i Portugal och sedan chef för FN:s flyktingorgan UNHCR.