Ärkebiskopen: Omsorg om kyrkan låg bakom det ökade valdeltagandet

Berodde det ovanligt höga valdeltagandet i kyrkovalet på att S och SD fick så stor uppmärksamhet?
Nej, menar ärkebiskop Antje Jackelén, som i sitt öppningstal till kyrkomötet pekade på andra saker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nästan en miljon människor valde att gå till valurnan i årets kyrkoval, och procentuellt gick valdeltagandet upp från 12,8 till 18,3 procent.

Fortfarande väldigt lågt jämfört med de allmänna valen, men många i Svenska kyrkan beskriver det höga valdeltagandet som en succé.

När ärkebiskop Antje Jackelén öppningstalade då kyrkomötet samlades den här veckan tog hon upp att valdeltagandet inte har varit så högt sedan 1950.

Partipolitiska strider inte orsaken

– En tolkning som gjort sig hörd är att ökningen endast beror på att S och SD stod emot varandra, en seger för partipolitiken och ett nederlag för kyrkan, inledde Antje Jackelén sitt resonemang.

Själv ville hon ifrågasätta om det verkligen var partipolitiska strider som var orsaken till det ökade valdeltagandet.

– Tänk om det också beror på att engagemanget för religion och kyrka faktiskt har vuxit, sa ärkebiskopen.

Flyktingarbetet viktigt

Hon tog upp att många bryr sig om vad kyrkan tillför samhället, och att det ökande valdeltagandet kan ha att göra med kyrkans stora engagemang under flyktingsituationen hösten 2015, då 8 000 ideella medarbetare strömmade till. Troligtvis gick de även och röstade, och tog med sig sina vänner.

– Tänk om det faktiskt är omsorg och respekt för kyrkan, dess budskap och dess arbete, som gjort att valdeltagandet har ökat? När jag rör mig på bokmässan eller läser tidningar får jag många tecken på att det är just så, löd Antje Jackeléns slutsats.

Kyrkomötet som den här veckan samlas i Uppsala gör det utifrån 2013 års mandatfördelning. Först nästa år slår årets valresultat igenom, men en av de viktiga frågorna ska innan dess avgöras, vilka nomineringsgrupper som ska få plats i den nya kyrkostyrelsen.

Den sakfråga som dominerar kyrkopolitiken just nu är förslaget till ny kyrkohandbok. Frågan är så pass omdiskuterad att man förlängt kyrkomötets andra session med ytterligare en dag, då kyrkomötet möts igen i november.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar