Ärkebiskopens brev till de judiska församlingarna

Med anledning av lördagskvällens attack mot synagogan i Göteborg och de hatiska inslagen mot judar i demonstrationen i Malmö tidigare samma dag har Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén skickat ett brev till de judiska församlingarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har fått ta del av brevet som har adresserats till verksamhetschefen för Judiska församlingen i Göteborg, Laila Takolander, och ordföranden i Judiska centralrådet Aron Verstandig.

Med tillstånd av ärkebiskopen publiceras brevet här nedan i sin helhet.

 

Bästa Laila och Aron, 

Med anledning av händelserna i Malmö och Göteborg vill jag uttrycka min medkänsla och sympati. Åter igen har antisemitismen i Sverige kommit till ytan. Det är så självklart att detta hat är fullständigt oacceptabelt att det egentligen inte borde behöva sägas. Och ändå är det nödvändigt att vissa saker ideligen upprepas. 

Jag vill försäkra er om Svenska kyrkans solidaritet i kampen mot antisemitism och våld i religionens namn. Jag tror att bland annat Sveriges Interreligiösa Råd har en viktig roll här. Även initiativ som det samarbete mellan judar och muslimer i Malmö som Judisk Krönika nyligen rapporterade om ser jag som viktiga.

När vi i kyrkor och hem just har tänt det andra adventsljuset så ber och hoppas vi att våra judiska bröder och systrar får fira Chanukka i fred och frid!

Med bästa hälsningar

+Antje

Antje Jackelén, ärkebiskop.

 

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar