Arkeologiskt fynd: Teater upptäckt vid Västra muren

Israeliska arkeologer har grävt fram en mer än 1 700 år gammal romersk teater nära Västra muren i Jerusalem. Det är det första fyndet av en offentlig byggnad från romartiden i staden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

JERUSALEM. Jerusalems ”försvunna” teater är nu hittad. Antika skriftliga källor talar om en romersk teater i närheten av Tempelberget – men fram till nyligen har den legat begravd djupt under tunnlarna intill Västra muren (Klagomuren).

”En sensation”

Israeliska arkeologer beskriver fyndet som ”dramatiskt” och ”en sensation”. De har hittat rester av en halvcirkelformad teater med plats för runt 200 åskådare med bänkrader, plats för orkester och en del av scenen. Samtidigt fann de åtta byggda stenlager.

I samma område reser sig Wilsons båge, uppkallad efter en brittisk forskare, som är enda återstoden av en enorm bro som ledde in till Tempelberget. Utgrävningen gjordes för att tidsbestämma bågens fundament – och upptäckten av teatern kom därför som en överraskning.

– Ur forskningssynpunkt är det ett sensationellt fynd. Vi kunde inte föreställa oss att ett fönster skulle öppna sig in till mysteriet med Jerusalems försvunna teater, sa Joe Uziel, en av arkeologerna som ledde utgrävningen, när upptäckten presenterades.

Relativt liten

Enligt arkeologerna är teatern relativt liten och därför kanske bara avsedd för musikföreställningar. En annan teori är att den fungerade som mötesplats för den dåvarande romerska kolonins styres- och ämbetsmän.

Teatern är inte färdigbyggd och har aldrig varit i bruk, säger arkeologerna. Deras teori är att byggandet avbröts på grund av någon dramatisk händelse, till exempel det judiska Bar Kochba-upproret mot romarna 132–135.

”Viktig koloni”

Joe Uziel säger att fortsatta utgrävningar av teatern kan ge forskarna mera information om det dagliga livet under perioden efter Andra templets förstöring år 70.

– Jag tror att det här visar att Jerusalem var en viktig romersk koloni också under perioden mellan Andra templet och kristendomens framväxt. Det var inte bara ett ödelagt område, ett ingenmansland, med romerska soldater, säger han.

Utgrävningar i Jerusalem

Allt sedan arkeologer började gräva ut Jerusalem för mer än 150 år sedan har de letat efter offentliga byggnader.

Det gäller särskilt teatrar, som nämns i skriftliga källor från Andra templets tid, till exempel i den judiske historikern Josefus verk.

Men inte förrän nu har man hittat rester av en sådan byggnad.