Årlig bönefrukost i Bryssel firade 20 år med nytt rekord

I veckan har den årliga bönefrukosten i Europaparlamentet i Bryssel arrangerats. Deltagarlistan var rekordstor.
– Jag poängterade vikten av att hela tiden söka sanningen, berättar den estniska Europaparlamentarikern Tunne Kelam för Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

450 personer närvarade när arrangemanget, för 20:e året i rad, genomfördes. Utöver Tunne Kelam fanns en rad andra Europaparlamentariker, däribland Lars Adaktusson, liksom delar av den belgiska kungafamiljen på plats.

I början av 1970-talet engagerade sig den i dag 81-årige Tunne Kelam för att Sovjettrupper skulle lämna Estland och att fria val skulle hållas i landet.

Jesus en bra förebild

Kampen gjorde Tunne Kelam till ett känt namn i regionen och han blev senare partiledare i Estland innan han valdes in i Europaparlamentet på 2000-talet.

Vid bönefrukosten var Tunne Kelam huvudtalare och i föredraget fokuserade han på vikten av att vara sann – och att Jesus som sa "Jag är vägen och sanningen och livet" är en bra förebild.

– Jag berättade om min egen uppväxt och om hur det var att leva i det sovjetiska samhället som präglades av våld och lögn, säger han till Dagen.

Tunne Kelam berättar också att de politiska demonstrationerna i dagens Estland, som genomfördes närmare slutet av 1980-talet, i första hand handlade om krav på sanning, inte om demokrati.

– Men följden av sanning blir demokrati och frihet.

Han säger att det är relativt enkelt, åtminstone för utomstående, att se vad som är sanning och vad som är lögn i diktaturer och totalitära stater.

Sanning och lögn flyter ihop

Men i fria demokratiska länder är det svårare, där flyter sanning och lögn oftare ihop.

– Just därför måste det vara vår uppgift att hela tiden söka sanningen. Vi är ansvariga inför våra medborgare, men framför allt inför Jesus. Vår tid på jorden är relativt kort, den stora frågan är därför hur vi ska agera här och hur vi vill spendera evigheten. Och så får vi aldrig glömma att Jesus har kontroll, trots alla svårigheter.

Hur skulle du beskriva situationen inom EU, råder sanningen?

– Bilden är tyvärr komplex och oroande.