Åsa Waldau anklagas för misshandel i Knutby

Flera tidigare medlemmar i Knutby Filadelfia berättar nu öppet om missförhållanden i församlingen och pekar ut Åsa Waldau som misshandlare, enligt SVT:s undersökande program Uppdrag granskning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nu börjar berättelserna komma från församlingsmedlemmar om tiden i Knutby Filadelfia. Det är SVT:s undersökande program Uppdrag granskning som gått på djupet, och de har talat med ungefär hälften av alla medlemmar, vilka nu vittnar om maktmissbruk och misshandel. Programmet har ännu inte sänts men i torsdagens Aktuellt gick det att få ett smakprov på innehållet.

"Systemet var uppbyggt så att de som var lite högre i hierarkin skulle tukta de som var ett steg längre ner. De var ju ens vänner men samtidigt så skulle man bli så tuktad hela tiden. Det var en sådan kontroll", beskriver en tidigare medlem, som berättar anonymt.

Misshandel med tillhyggen

Flera vittnesmål har kommit fram om Åsa Waldau, som anklagas för maktmissbruk. Bland annat påstås det att hon har misshandlat församlingsmedlemmar med tillhyggen, och i Aktuellts inslag träder den tidigare pastorn Peter Gembäck fram och erkänner att han tidigare ljugit om tillståndet i församlingen.

105155.jpg– Jag har sett människor bli misshandlade, berättar han.

Peter Gembäck berättar att han själv sett Åsa Waldau misshandla församlingsmedlemmar.

– Jag önskar att jag klivit emellan och stoppat saker. Men man var inne i tankevärlden att det var mitt fel, berättar han.

Vid ett tillfälle ska han själv också ha varit ansvarig för fysisk misshandel, och säger sig nu vilja lägga alla kort på borden. Peter Gembäck berättar att han själv varit i kontakt med polisen för att se om det han gjort varit straffbart.

Läs också: Sommaren 2017 öppnades många Knutbymedlemmars ögon
 

Nekar till misshandel

Åsa Waldau, som numera bytt namn, nekar dock till misshandel då Uppdrag gransknings team når henne och hon intervjuas sittandes bakom ratten i en bil.

– Jag bekräftar att det blev missförhållanden, men vi trodde det var för allas bästa.

Sexuella övergrepp och miljongåvor

Tidningen Dagen var först med att berätta om den stora omsvängningen i Knutby Filadelfia. I november 2016 berättade vi att de båda ledande pastorerna Åsa Waldau och Urban Fält tvingats bort från orten, och Peter Gembäck började då berätta om missförhållandena. Nu börjar en mer detaljerad historia att växa fram om vad som hänt i Knutby Filadelfia.

Förutom Uppdrag granskning har även Aftonbladet och TV4 de senaste dagarna rapporterat om sexuella övergrepp, misshandel och miljongåvor till Åsa Waldau, som beskrivs som en despot.

Läs mer: Peter Gembäck: ”Det var rätt av Pingst att utesluta Knutby”

 

Under det dryga år som gått sedan omsvängningen har Dagen varit med och följt utvecklingen i församlingen. Numera är det enbart ett fåtal medlemmar som är kvar. Åsa Waldau hade tidigare flera personer som försvarade henne, men nu står hon mer eller mindre ensam.

Peter Gembäck var under lång tid församlingens ansikte utåt, och han försvarade församlingen och Åsa Waldau i vått och torrt. Nu låter det helt annorlunda.

– Jag var föreståndare när det var som värst och jag har gjort många människor illa, säger Peter Gembäck till SVT.

I Aktuellts reportage kommer det också fram att Kristi brud-läran varit levande i församlingen, något som tillbakavisades så länge Åsa Waldau var kvar i Knutby.

Läs också: Pingst: Inget som helst stöd till fortsatt verksamhet i Knutby

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar