”Åsa Waldau dunkade mitt huvud mot allt hårt och vasst”

Onsdagens Uppdrag granskning i SVT bekräftar den fruktansvärda bilden av Knutby Filadelfia. Åsa Waldau och Urban Fält pekas ut som de värsta förövarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen avslöjade för drygt ett år sedan att pastorerna Urban Fält och Åsa Waldau lämnat Knutbyförsamlingen och att Peter Gembäck riktade kritik mot hur de lett församlingen.

Nu uppger SVT att de har varit i kontakt med ungefär hälften av Knutby Filadelfias tidigare medlemmar. Ett fåtal väljer att framträda med namn och bild, men de flesta som medverkar vill vara anonyma.

Fick bo i vindskydd - skänkte smycken

Personerna berättar om omfattande psykisk misshandel, en kvinna visar till exempel hur hon, tillsammans med några andra församlingsmedlemmar blev kommenderade att bo i ett vindskydd utomhus likt leprasjuka.

En annan kvinna berättar om hur hon funderade på att lämna Knutby, men att hon valde att stanna kvar på grund av rädslan för att förlora sina barn. Dessutom talar flera i programmet om hur medlemmarna förväntades passa upp Åsa Waldau och att många skänkte dyrbara gåvor, bland annat guldsmycken, till henne.

Läs också: Fler Knutbymedlemmar träder fram - berättar om övergrepp
 

"Dunkade mitt huvud mot allt hårt"

I programmet återvänder även en yngre kvinna till Knutby för första – och sista gången – sedan hon lämnade församlingen och orten där hon växte upp. Hon berättar att hon har rymt hemifrån vid flera tillfällen och att hon även har försökt att ta sitt liv.

Men det har inte bara handlat om psykisk misshandel utan även om fysisk.

– Hon (Åsa Waldau) dunkade huvudet mot allt som var hårt eller vasst. Hon letade verkligen efter det för att det skulle göra riktigt ont, berättar en kvinna om när Åsa blev arg på henne vid ett tillfälle.

Läs också: Sommaren 2017 öppnades Knutbymedlemmars ögon
 

"Livrädd varenda dag"

I november 2016 skrev Dagen att två av de tongivande ledargestalterna i Knutby Filadelfia, Åsa Waldau och Urban Fält, hade lämnat församlingen och Knutby. Redan då talades det om maktmissbruk från Urban Fälts sida.

I Uppdrag granskning berättar en anonym kvinna att hon var livrädd varenda dag.

– När jag har vaknat så har jag inte hittat ett hopp. Jag har inte vetat vart jag ska ta vägen. För jag hade ingenstans att ta vägen till slut.

Åsa Waldau konfronteras i sin bil

Urban Fält har valt att inte medverka i programmet – Åsa Waldau konfronteras av Uppdrag granskning när hon sitter i sin bil. Men även om hon erkänner att vissa saker blev fel har hon svårt att medge sin egen skuld. I stället säger hon att hon var "extremt pressad", att anklagelserna är "extremt överdrivna" och hon säger sig inte veta vilka guldsmycken som de tidigare Knutbymedlemmarna pratar om.

Personerna som Uppdrag granskning har talat med pekar alltså ut Åsa Waldau och Urban Fält som de huvudansvariga för missförhållandena i Knutby Filadelfia. Men de var inte ensamma.

Läs mer: Pingstledaren: Inget som helst stöd till fortsatt verksamhet i Knutby
 

"Jag har haft fel"

Och såväl den före detta pastorn Peter Gembäck som Åsa Waldaus tidigare make Patrik Waldau medger att de har misshandlat. Patrik Waldau beklagar även att han, som make till Åsa Waldau, inte gjorde mer för att stoppa situationen.

– Jag inser att jag, med min person, har gått i god för och varit som en garant för den här situationen för många människor. Jag har haft fel, jag har haft fel och jag är ledsen för det.

På frågan om varför han inte stoppade tukten och misshandeln svarar han att det berodde på feghet och att det också handlade om en trosmässig brottningskamp.

Läs mer: Peter Gembäck: Jag har skadat människor - nu förstår jag hur fel det var
 

"Kände inte till hur illa det var"

Kim Wincent, som tidigare har varit föreståndare för Knutby Filadelfia lämnade församlingen 2013 har på senare tid återvänt till församlingen. Han får i slutet av programmet kommentera reportaget. Han säger att bilden visar en verklighet som har varit värre än han själv kunde ana.

Han får också frågan om det går att garantera att sektförhållandet, hjärntvätten, lögnerna och övergreppen är helt borta i den grupp som återstår?

– Ja, det kan jag säga utifrån att den grupp som är kvar, och en del av den här gruppen har ju aldrig känt till här.

Läs också: Så mår barnflickan Sara Svensson tio år efter mordet i Knutby

 

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar
Böneutrop
Kyrka och politik