Nyheter

Åtal väcks mot tre tidigare Knutbypastorer

Tre personer kopplade till den före detta Knutbyförsamlingen utanför Uppsala åtalas på onsdag.

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten handlar det om flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Åklagarmyndigheten uppger även att en av de åtalade personerna är den person som i medierna har kallats Kristi brud.

I samband med att åtalet väcks kommer kammaråklagare Liselott Herschend hålla en pressträff i Uppsala.

– Naturligtvis kommer det att riva upp sår, men jag vet att för många kommer det att bli en hjälp till avslut, säger Sune Nordin, tidigare föreståndare i Korskyrkan i Uppsala, till Dagen.

På senare år har ett flertal tidigare Knutbymedlemmar sökt sig till Korskyrkan i Uppsala.

– Oavsett utgången så får man komma till "vägs ände" med detta och bara koncentrera sig på att söka vägarna för sin framtid, säger Sune Nordin.

Läs även | Advokat: Åsa Waldau beredd att ta sin del av ansvaret

"Farit väldigt illa"

Totalt finns det åtta målsägande i fallet. Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder fyra av dessa och i en kommentar till Dagen säger hon att misstankarna rör sexualbrott i beroendeställning och upprepade våldsbrott som pågått under en längre tid.

"Det rör sig om målsäganden som manipulerats och farit väldigt illa psykiskt under lång tid. Fler kommentarer kommer när åtal väcks i morgon och när jag har tagit del av åtalet."

Advokat Bengt-Göran Hugoson försvarar en av de tre personer som kommer att åtalas. Men i ett mejl till Dagen skriver han att han för närvarande inte har någon kommentar.

Övergrepp i själavårdande samtal

Det var i efterdyningarna till att Knutbyförsamlingen började lösas upp under 2017 som berättelser om övergrepp inom församlingen började sippra ut.

I december samma år kunde Dagen berätta att flera före detta pastorer hade polisanmälts av församlingsmedlemmar. Enligt uppgift hade olika former av övergrepp begåtts i samband med själavårdande samtal.

Och medan några av anmälningarna hade lagts ned hade andra gått vidare till en åklagare som tittade på möjligheten att väcka åtal.

– Det har varit örfilar, någon har blivit trampad, hårtestar har slitits bort, det har bitits, och sexuellt utnyttjande har förekommit, berättade psyko­terapeuten Rigmor Robèrt angående övergreppen vid de själavårdande samtalen.

Läs mer | Åklagaren: Waldau har bitit och huggit med gaffel

"Större säkerhet för brottsoffret"

Rigmor Robèrt, som har träffat många av medlemmarna i Knutbyförsamlingen vid upprepade tillfällen sedan 2004 då församlingen blev rikskänd efter en dödsskjutning, förklarade samtidigt för Dagen att polisanmälan i sig är ett viktigt steg i bearbetningsprocessen.

– Så länge man håller tyst kan man halvmedvetet eller undermedvetet uppfatta det som att man är i delaktighet med förövarna. Det finns en väldigt reell rädsla som kan sitta kvar i åratal, den har jag mött hos dem som har lämnat församlingen tidigare. En polisanmälan innebär också större säkerhet för brottsoffret, om man håller tyst och förövarna vet om det så kan de nämligen ha ett intresse av att tysta den personen.

Läs även | Barnen berättar om uppväxten i Knutby

Läs även | Tidslinje: Knutby Filadelfias uppgång och fall

Fler artiklar för dig