Åtalade Knutbyledaren: Jag vet att jag får ett straff

Det har gått över två år sedan den före detta Knutbypastorn Peter Gembäck anmälde sig själv och två andra församlingsmedlemmar till polisen. Men arbetsbelastningen på tingsrätten är hård och rättegången har skjutits upp ett halvår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Rädslan för att det bara ska rinna ut i sanden är jobbig, säger Gembäck.

Peter Gembäcks gamla arbetsrum och bibliotek ligger en trappa upp i det ombyggda församlingshemmet. På andra sidan grusvägen håller en robotgräsklippare grannens tomt i trim.

Han flyttade till Knutby för församlingen. Men gemenskapen förvreds till galenskap och efter mordhärvan 2004 fortsatte övergreppen inom det han själv kallar en sekt.

"Jag vet att får ett straff"

Peter Gembäck ringde polisen och erkände sig skyldig till misshandel och olaga tvång. Nu är han, Åsa Waldau och ytterligare en tidigare ledare i församlingens innersta krets åtalad. Men Uppsala tingsrätt har för mycket att göra och meddelade tidigare i år att rättegången inte kommer inledas förrän i början på nästa år.

– Klart det är jobbigt. Men det är inte värst för mig. Jag har erkänt och vet att jag kommer att få ett straff. Frågan är bara vad det blir, säger Peter Gembäck till TT.

– Andra har det värre. De känner en oro för att inte komma ihåg vad man sagt till polisen och för att förövarna går fria.

Att detaljer faller i glömska påverkar också rättssäkerheten, något som såväl Domstolsverket som tingsrätterna pekar på.

Komplicerat mål

Gembäck är en av flera i den gamla församlingen som har fått psykiska men efter livet i sekten. En av dem som är målsägande har fått beskedet att det inte ens är lönt att börja arbetsträna innan rättegången är över, på grund av stressen, berättar Gembäck.

– Hennes liv har ju satts på vänt, säger han.

Här är Knutbyåtalet: Waldau har bitit och huggit med gaffel
 

Komplicerat mål

Uppsala tingsrätt tampas som så många andra tingsrätter i Sverige med neddragningar och långa svåra brottmål. Då hamnar mål som Knutbymålet långt ned på väntelistan. Det är dessutom ett komplicerat mål med många inblandade, stor medial uppmärksamhet men där brotten i sig inte räknas som grova eller prioriterade.

– Rädslan för att det bara ska rinna ut i sanden är jobbig. Vi kommer från en hemlighetskultur och det finns de som är kritiska till att jag har anmält. Då är det tufft när tiden bara går, säger Gembäck.

Inget avslut förrän rättegången är över

Gembäck flyttade till Knutby för församlingens skull. Nu är planen att inom ett par år sälja huset, lämna byn och flytta.

– Församlingen är upplöst. De flesta har flyttat härifrån och på något sätt läggs de sista pusselbitarna på plats, säger han.

Men ett riktigt avslut anar han först när rättegången väl hållits och han och de två andra åtalade fått sina domar.

– Det blir ett slags avslut. Jag kommer säkert behöva leva med Knutbyförsamlingen i några år efter det, men hoppas att det inte behöver bli i 20 år till.

Tidslinje Knutby Filadelfias uppgång och fall

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner