"Att hamna på gatan kan hända vem som helst"

2017 var 33 000 människor hemlösa i Sverige. En av dem är Junior. Han har använt droger i 40 år och förundras över att fortfarande vara i livet.
Nu får han hjälp av Mikaelsgården som drivs av Uppsala stadsmission.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I dag är han nykter. Utåt sett är det inget som vittnar om att han skulle vara hemlös. För en vecka sedan var han på avgiftning.

– Jag lovar aldrig att förbli drogfri, samtidigt ser jag vad jag inte vill tillbaka till. Jag tar en dag i taget, säger Junior, som han vill att vi kallar honom.

Vi träffas på Mikaelsgården i centrala Uppsala som drivs av Uppsala Stadsmission. Hit kommer drygt 80 gäster varje vardag. Om någon timme är det lunch och det doftar gott från köket. I dag serveras kålpudding.

Fem vänner dog nyligen i överdos

När jag kommer har de precis haft en minnesstund i Mikaelskyrkan som ligger alldeles intill.

– Fem av mina vänner har dött av överdoser de senaste två månaderna. Jag kommer snart jag också, tänker jag, säger Junior.

Har missbrukat i 40 år

Han har missbrukat droger i 40 år och aldrig haft ett eget boende. Just nu bor han på ett stödboende. Det är som ett kollektivt boende fast han har en etta med egen dusch, toalett och kök. Här måste han blåsa och ta urinprov varje dag. Så länge han är drogfri får han bo kvar.

– 15 månader är det längsta jag har varit drogfri i hela mitt liv. Jag har aldrig haft ett eget boende utan alltid varit ”placerad”.

Han kom i kontakt med Uppsala Stadsmission för tio år sedan. Sysselsättning tycker han är det viktigaste för att kunna hålla sig borta från drogerna, att ha en uppgift och känna sig behövd. I dag försöker han stötta andra hemlösa som kommer till Mikaelsgården. Här kan besökarna få äta, sova, duscha, byta kläder och läsa tidningen eller bara umgås.

– Jag trodde inte att det fanns sådana här ställen innan jag kom hit, säger han.

Pappan var narkoman

Juniors mamma dog i tidig ålder och hans pappa var narkoman.

– Att hamna på gatan kan hända vem som helst som har en grundproblematik i missbruk. Det finns personer som har ett bra jobb men tar några glas vin på kvällen för att varva ner. Jag kallar dem kristall-alkolister, säger Junior.

När intervjun är klar ska vi ta några foton. Det är moln på himlen i dag men solen bryter igenom på ett ställe. Junior tittar upp och jag tar några bilder.

– Jag tittar ofta upp mot himlen. Det måste vara någon däruppe som har ett gott öga till mig. Jag lever i dag trots alla överdoser.

Läs också: Allt fler låginkomsttagare blir hemlösa