”Att komma till kyrkogården ger hopp”

Kerstin Nyqvist och Lena Ljungbeck, två av alla de tusentals människor som under lördagen besökte kyrkogårdar runtom i Sverige, tycker att det inger hopp att se alla ljusen och uppleva stämningen runt kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bussen till Bromma kyrka är fylld till bristningsgränsen. Människor bär blommor och gravlyktor i händerna, och när bussen stannar och folk väller ut, ser man att också parkeringen vid Bromma kyrka är fylld av bilar.

När skymningen föll på lördagen fylldes samtidigt kyrkogården av människor: gamla och unga, barnfamiljer, äldre med kryckor och till och med i rullstol: alla ville hit och tända ett ljus och kanske sända en tanke till älskade avlidna, sitta en stund i bisättningsrummet eller lyssna på musik.

Runt minneslunden tändes en ring av ljus, och här fick man köa för att gå slingan runt. Människor småpratar under tiden, men stämningen är lugn och rofylld. Inga mobiltelefoner ringer, alla verkar bemöda sig om att kyrkogården ska vara en plats för lugn och eftertanke.

"Lugn i själen"

I Bromma erbjöds musikandakt under lördagen, och man kunde också gå in i bisättningsrummet och tända ett ljus. Vid dörren fick besökarna en present: en reflex-ängel.

I Sockenstugan kunde man köpa sig fika och sitta en stund ute under ett träd, eller inne i den varma stugan. Här träffar jag Kerstin Nyqvist och Lena Ljungbeck. Båda bor nära, i Mariehäll, och de brukar komma hit på Allhelgona.

– Det ger lugn i själen att komma hit, säger Lena. Hon har cyklat hit i dag och säger att hon tycker att kyrkan har ordnat det fint med alla ljus och med öppen sockenstuga.

Kerstin håller med.

– Jag går hit även vid andra tillfällen, jag tycker om att komma hit. Det är alltid ljust vid kyrkan.

Läs också: Allt fler besöker kyrkogården i allhelgona
 

Vi pratar en stund om varför man går till kyrkogården.

– Själarna är redan någon annanstans, säger Lena.

– Men vi får komma hit och minnas. Jag tycker att det ger hopp i mörkret.

Läs också: Därför tänder vi ljus på gravarna