Australien: Västra Jerusalem är Israels huvudstad

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad. Landet kommer däremot att avvakta med att flytta sin ambassad från Tel Aviv, meddelar premiärminister Scott Morrison.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Genom att endast erkänna västra Jerusalem vill landet enligt premiärministern visa på sitt engagemang för en tvåstatslösning och en långvarig repsekt för relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, rapporterar SBS News.

– Australien erkänner att Jerusalems slutgiltiga status, inklusive dess gränser, är en statusfråga som ska lösas mellan parterna, säger han, och lägger till att det nuvarande dödläget inte fungerar, säger Morrison.

Östra Jerusalem ska därmed någon gång i framtiden kunna erkännas som palestiniernas huvudstad, enligt beslutet, som premiärministern beskriver som "balanserat" och "övervägt", skriver ABC News.

Planerar för ambassadflytt

En ambassadflytt kan komma i fråga när det är praktiskt möjligt, enligt premiärministern. Australien kommer att placera ett försvars- och handelskontor i Jerusalem och leta efter lämpliga platser för ambassaden i framtiden.

Läs också: Australien överväger flytta ambassad till Jerusalem

Det australisk-palestinska nätverket Australia Palestine Advocacy Network (APAN) anser att Morrisons uttalande om att beslutet stödjer en tvåstatslösning bara är "tomma ord". Enligt nätverkets ordförande, biskop George Browning, försämrar beslutet chanserna till fred.

– Det är ganska naivt eftersom Israel har förklarat hela Jerusalem som sin eviga och odelade huvudstad. Så även om vi högtravande kan säga att vi bara förbinder oss med västra Jerusalem så är det inte så Israel ser det, säger han till SBS.

Ledare
Premium
TORPKONFERENSEN
Premium
Foto: Johannes Ottestig
NYHEMSVECKAN
Nyheter
Foto: Josefin Lilja