Avknoppningar – het fråga i församlingarna

Samfunden vill storsatsa på nya församlingar, men vad säger församlingarna själva? Dagen gjorde en rundringning i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De senaste åren har det poppat upp nya frikyrkor lite här och var, ofta utan att det blivit någon större uppståndelse kring det. I norra Norrland exempelvis håller nätverket Älska Norrland på att starta upp nya församlingsgemenskaper i Kiruna, Haparanda och nu under hösten flyttar ett par till Arvidsjaur för att där få fart på gudstjänstlivet.

Eva Sundström tillhör församlingsledningen i Filadelfia Sorsele som även de tillhör nätverket Älska Norrland.

– Det är inspirerande att höra om dessa nyplanteringar och vi är med både ekonomiskt och i bön för att stötta arbetet, säger hon.

Varje månad ger medlemmarna i Sorsele kollekt som går till de olika församlingsplanteringarna och framöver hoppas de även kunna besöka nyplanteringen i Arvidsjaur. Men att de själva skulle sända ut någon, det har Eva Sundström svårt att se.

– Vi är 25 aktiva i vår församling. Så långt har vi inte resonerat att vi själva skulle göra en sådan satsning.

– Det är skillnad på att plantera nytt i till exempel en stadsdel eller en förort, men dessa orter är så små att det bara skulle bli konstigt att sända ut någon.

Planer på avknoppning

Ungefär 140 mil söder om Sorsele finns Frälsningsarméns Malmökår. Där har man precis gjort en omstart av sin verksamhet och nu har man en mängd nya verksamheter på gång, bland annat en mötesplats för den växande gruppen av arabisktalande medlemmar. Men planer på avknoppning finns också med i tanken.

– Vi har hela tiden tänkt att så fort vårt nya arbete har stabiliserats ska vi titta på nya platser att etablera oss på, säger kårledare Bertil Divert.

Har ni någon tidsplan för det?

– Inom två år har vi startat ett nytt arbete i området runt Malmö. Inom Frälsningsarmén styrs nysatsningar alltid från centralt håll, även om den är kopplad till den närmaste kåren, säger han.

Bertil Divert är inte orolig för att kåren skulle få färre medlemmar om någon eller några sänds ut för att starta nytt.

– Om Gud kallar någon från vår församling att lämna för att starta något nytt, så förser han på annat sätt, menar han.

Har satt upp ett konkret mål

Equmeniakyrkan är ett av de samfund som tagit ett rejält grepp för att plantera nya församlingar inom sitt samfund. Målet är 50 nya församlingar år 2025. Ett konkret mål som ledningen försökt förmedla till samtliga medlemmar under de senaste åren.

I Johannebergs Equmeniakyrka i Göteborg har man dock inga planer på att plantera nytt.

– Nej, det har vi inte pratat om, säger pastor Carin Folkesson när Dagen ringer.

Läs mer: Ekumenisk satsning för att starta nya församlingar

 

Har ni hört talas om satsningen?

– Ja, ja, det har vi hört. Jag vet också att nya församlingar är på gång någonstans i Göteborg här, men vi har inte pratat om det i vår församling.

Från ledningens håll önskar man att varje församling ska överväga att bli en så kallad moderförsamling som står bakom en nyplantering. Rickard Lundgren är samordnare för Region Väst där Göteborg ingår.

– Hittills har sju församlingar beslutat att vara moderförsamlingar, men vi hoppas se många fler för att målet ska uppnås.

Är tanken att varje enskild församling ska plantera nytt?

– Visst är det vår önskan att alla åtminstone ska överväga det, säger Rickard Lundgren.

Lilla Erstagården