Avvisning av konvertit blev stoppad - igen

I lördags lyfte ett plan mot Kabul och ombord befann sig utvisningshotade Hossein, som Dagen skrivit om. Men avvisningen stoppades.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är andra gången som asylsökande Hossein är med om att en avvisning stoppas i sista stund. Förra gången var i april, något som Dagen då skrev om.

Hossein är medlem i Lidköpings pingstförsamling och har där ett stort kontaktnät av människor som på olika sätt engagerat sig i hans fall. Rolf Wernersson är en av dem.

– Det var väldigt dramatiskt i lördags. Vi fick veta först klockan 16 att han skulle utvisas och planet skulle lyfta två timmar senare, säger han till Dagen.

– Det kändes som en kupp rakt upp och ner alltihop. Han hann ringa, men blev fråntagen telefonen väldigt snabbt.

Läs mer: Gränspolisen: "Han förde för mycket oväsen"

 

Exakt vad som blev orsaken till att Hossein togs av planet i sista stund vet Rolf Wernersson inte ännu, men han har en teori.

– Vi tror att det var panikångesten som han drabbades av på planet. Han grät hejdlöst och ropade så de fick lyfta honom av planet.

Nu befinner sig Hossein åter på förvaret i Kållered utanför Göteborg. medlemmar i Lidköping pingstförsamling kommer att besöka honom under dagen och arbete pågår för att kunna göra en ny asylprövning hos Migrationsverket.

– I dag ska vi försöka luska reda på något vi kan göra för att han ska få stanna. Kanske kan vi använda hans dåliga mående som en ny omständighet, säger Rolf Wernersson.

Läs mer: Pastorer vädjar för konvertiten Hossein