Nyheter

”Bajenprästen” Christoffer Abrahamsson om Zlatans Hammarbyköp

MFF-ikonen Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby fotboll. Det gläder många hammarbysupportrar och svider i många Malmö FF-hjärtan. – Kanske kan han bli en inspiration för yngre spelare, säger EFS-prästen Christoffer Abrahamsson som är Hammarby-supporter.

1 av 2

Zlatan Ibrahimovic överraskar igen. Malmöpågen köper 50 procent av AEG Sweden vilket betyder att han äger ungefär en fjärdedel av fotbollsklubben Hammarby.

Men i Malmö FF-kretsar uppskattas inte Zlatans tal om att "det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien". Många kritiska röster höjs mot att Zlatan väljer Stockholms-klubben i stället för MFF, där han slog igenom som fotbollsspelare.

MFF:s vd Niclas Carlnén säger till Sydsvenskan att "det kommer att göra oss till konkurrenter på fotbollsplanen". Och MFF supports vice ordförande Kaveh Hosseinpour skräder inte orden:

– Jag tycker synd om Zlatan. Han har bränt alla broar till MFF, säger Hosseinpour enligt SVT Sport.

Zlatan: De blir inte besvikna

Själv verkar Zlatan ta reaktionerna med ro. På Aftonbladets fråga om han är orolig över att folket i Malmö ska bli besvikna på honom, svarar han i samband med att affären presenterades:

– Nej, det tror jag inte de blir. Eller jag vet att de inte kommer bli besvikna. Det jag har gjort för MFF kommer vara där för evigt, säger han till tidningen.

Zlatan har tidigare signalerat att en återkomst som spelare i allsvenskan inte är aktuell. Ändå väcker hans affärsengagemang ont blod.

Ett delägarskap hos en konkurrent tolkas som ett svek och Zlatan lär knappast vara omedveten om att hans engagemang föder ett missnöje i MFF-leden.

– Konflikter är en del av hans varumärke. Och det är lika starkt i dag, om inte ännu starkare. För han har gjort en övergång till något annat, säger varumärkesexperten Niclas Turner Olovzon till Fotbollskanalen.

"Kul att han tror på vår framtid"

Bland Hammarbys fans är kommentarerna ganska sparsamma. Supportrarna verkar hittills mest ta beskedet med en klackspark och flera passar på att skicka gliringar till MFF-supportrar, även om många också verkar välkomna Zlatans delägarskap och ser det som bra PR för klubben.

– Det är kul att Zlatan visar att han tror på klubben och vår framtid, att Bajen ska bli Skandinaviens största klubb. Zlatan gillar Bajen helt enkelt, säger EFS-prästen Christoffer Abrahamsson som följt klubben i många år.

Christoffer Abrahamsson.

Att Zlatans delägarskap i Hammarby skulle generera fler Hammarby-supportrar verkar han inte tro på:

– Det faktum att Zlatan går in och blir delägare gör inte att intresset för Hammarby ökar. Däremot bidrar det till att klubben blir mer synlig, och det kan ju vara bra

Samtidigt tycker Christoffer Abrahamsson att 51-procentsregeln är viktig att hålla fast vid. Den regeln säger att en svensk fotbollsförening måste vara medlemsägd till minst 51 procent.

Att Zlatans delägarskap i Hammarby skulle generera fler Hammarby-supportrar verkar han inte tro på:

– Jag tror inte att det faktum att Zlatan går in och blir delägare gör att intresset för Hammarby ökar. Däremot bidrar det till att klubben blir mer synlig, och det kan ju vara bra.

Om Zlatan blir Hammarby-supporter återstår att se. Det går inte att köpa supporterskap, menar Christoffer Abrahamsson och tillägger:

– Kanske kan han bli en inspiration för yngre spelare. Bajen har många barn och ungdomar i fotbollsskolor i Söderort och för flera av dem är Zlatan säkert en stor förebild.

Omdiskuterad staty i Malmö

Delägarskapet i Hammarby kompliceras också av att Zlatan så sent som i oktober fick en staty avtäckt av sig själv utanför fotbollsarenan Stadion i Malmö.

En gest som redan fått röster att höjas för att statyn borde plockas bort.

– Personligen skulle jag hellre se en staty av Kennedy och det tror jag gäller för många Bajen-fans, säger Christoffer Abrahamsson till Dagen.

Han syftar på Kennedy Bakircioglu, en Hammarby-legendar som var med och vann SM-guld 2001 och som avslutade sin karriär i klubben efter flera år utomlands.

Du kallas ibland för Bajenprästen. Kommer du att gå på fler matcher nu när Zlatan är delägare?

– Det vet jag inte. Jag har haft säsongskort till hemmamatcherna i ungefär tio år, men till nästa säsong har jag inte förnyat det.

– Det beror inte på Zlatan utan på att jag och min familj för ett halvår sedan flyttade från Stockholm till Uppsala där jag jobbar som EFS-präst i Lötenkyrkan. Men jag hoppas givetvis kunna se så många matcher jag kan. För Bajen finns alltid kvar i mitt hjärta.

Läs också Zlatan kan vara på väg att flytta till Sverige - och in i Elimkyrkan

Fler artiklar för dig