Bakgrund: Bill Hybels uppgång och fall

Pastor Bill Hybels och Willow Creek var exempel som tusentals församlingar världen över tog djupa intryck av.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nio kvinnor trädde under våren fram med anklagelser om sexuella trakasserier mot Bill Hybels, ett av de största namnen i den evangelikala kristenheten i USA. Trots förnekanden från Bill Hybels blev anklagelserna till slut inte bara hans fall, utan hela ledningen för Willow Creek-församlingen har nu avgått.

"En modell för ledarskap"

Bill Hybels är inte bara en i raden av kristna ledare som fallit på grund sexuella synder. Han är grundaren för en kyrka som setts som ett föredöme av mängder av kyrkor runt om i världen de senaste årtiondena och är välkänd långt utanför kristenheten. ”Det finns få större namn i den evangeliska världen än Hybels, och få kyrkor mer inflytelserika än Willow Creek. Kristna i hela världen ser på den som en modell för klokt ledarskap”, konstaterar New York Times.

Jim Denison, kolumnist i Christian Post, skriver att Willow Creek är “en av de mest betydelsefulla kyrkorna i USA:s historia”.

Läs mer: Hela Willow Creeks ledning avgår

 

Moderna gudstjänster

Bill Hybels, som föddes 1951, var i början av 1970-talet ungdomspastor i Chicago. Han skapade där en gudstjänst kallad ”Son City”, som med modern musik och teknik inriktade sig på att nå ungdomar. På några år ökade besökarantalet från 25 till 1 200.

1975 grundade Bill Hybels och hans medarbetare en ny församling, som fick sitt namn efter sin första lokal, Willow Creek Theater, i en av Chicagos förorter. Låga trösklar och en gudstjänstform anpassad för de som inte är vana att gå i kyrkan var modellen, och tillväxten fortsatte i hög fart. 1981 köpte invigdes en ny kyrka i förorten South Barrington, där man ännu i dag håller till, i en nu mycket större, toppmodern högteknologisk byggnad med över 7 000 sittplatser.

I dag har församlingen över 25 000 medlemmar, som samlas till gudstjänster i flera lokaler runt om i Chicago-området.

Läs mer: Bill Hybels assistent: Han utnyttjade mig

 

Globalt arbete

1992 lanserade Bill Hybels Willow Creek Association, WCA som förenar Chicago-församlingen med tusentals likasinnade församlingar runt om i världen. 1995 hölls det första Global Leadership Summit, GLS ett ledarmöte som varje år samlar tusentals ledare från hela världen i Chicago och sänds live i hundratals kyrkor. GLS beskrivs av Willow Creek Association som "världens största ledarskapsevent".

Årets GLS inleddes på torsdagen, dagen efter det omvälvande beskedet att både huvudpastorn Heather Larson och hela äldstekåren i församlingen Willow Creek avgår – ett besked som av Christianity Today beskrevs som ”en jordbävning för en av nationens mest inflytelserika kyrkor”.

"Ingen väg tillbaka"

Tom DeVries, ordförande för WCA, höll i upptakten av GLS ett anförande där han konstaterade att Willow Creeks värld för 20 veckor sedan skakats om av Bill Hybels avgång.

– Vi är mitt i mycket krävande omständigheter, sa DeVries och bad alla deltagare om ursäkt för de fel som gjorts i hanteringen av anklagelserna mot Bill Hybels, och att man inte stöttat ”de modiga kvinnor” som berättat om vad de utsatts för.

- Vi har trampat fel, vi har gjort misstag… Vi är ledsna över vad vi kunde och borde ha gjort bättre, sa DeVries.

Tom Devries betonade också att brottet med Bill Hybels är definitivt.

– Det finns ingen väg tillbaka, det förs inga samtal om framtiden.

Ställde in medverkan

Bill Hybels-skandalen har fått över 100 kyrkor att avbryta sin medverkan i GLS och inte livesända ledarmötet i sina kyrkor, och flera talare ställde in sin medverkan, däribland kände skådespelaren Denzel Washington. Men Tom DeVries lyfte upp betydelse av ledarmötet, som han menar har en viktig framtid.

– Framtidens öde för tusentals män och kvinnor kan påverkas av Global Leadership Summit under de här två dagarna, sa han och betonade hur GLS når ut och gör skillnad globalt, inte minst för kvinnor i många av världens fattigaste länder.

Källor: willowcreek.org, christianpost.com.