Bara kvinnor på konferensen ”En Ester i denna tid" i Umeå

Fredagskvällen i Vasakyrkan i Umeå tillhörde kvinnorna. En konferens som tagit namn efter en kvinna i Gamla Testamentet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

”En Ester i denna tid” står det på en lapp på dörren till Vasakyrkan i Umeå. Innanför dörren råder en uppsluppen stämning, det skrattas och pratas under fikastunden. Och det är i stort sett bara kvinnor i lokalen.

Det är inte så konstigt, för denna fredagskväll är vigd åt en kvinnokonferens. Karin Köhnberg är med och arrangerar och lyfter fram behovet av att enbart kvinnor träffas i kyrkan på det här sättet.

– Vi behöver samlas och bara få mötas som systrar och ge styrka åt varandra, säger hon.

Kvinnlig ekumenik

Hon berättar att bakom initiativet står ”Women of influence” som tidigare anordnat en liknande kvinnokonferens i Örnsköldsvik och på andra håll runtom i Sverige. Nu är det alltså i Umeås tur, en ekumenisk satsning där församlingen Vinyard står som arrangör.

Varför är bibelgestalten Ester en inspiration?

– Hon gick oinbjuden in till kungen när det var något som inte var rätt. Det måste vi också göra, vi måste sätta ner foten och säga till när det inte är okej. Det är därför Ester är en sådan förebild, säger Karin Köhnberg.

Kvinnokonferensen hålls i Vasakyrkan under fredagskvällen, och när Dagens reporter lämnar kyrkan är det till ljudet av kvinnor som sjunger lovsång.

Vi är ett team

Jag hälsas dock välkommen tillbaka dagen därpå, trots att jag inte är en kvinna. För på lördagen är alla välkomna till lovsångskvällen, oavsett kön.

Karin Köhnberg förklarar att även om det finns ett behov av att bara träffas som kvinnor då och då, så är vi ändå alla tillsammans ett team.

– Vi ska inte skilja varandra åt. Vi är ett folk i Guds rike, säger hon.

Läs mer Kyrkor vill utmana patriarkal bild av Gud vid feministisk mässa

Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner