24 september 2020

En tidning på kristen grund



Nyheter

Barn trakasserade PRO-pensionärer – kom tillbaks och bad om förlåtelse

Det blev starka känslor vid PRO:s bingokväll i Trollhättan. Barn som häcklat pensionärerna och kastat sten på dem kom nu med blommor - och bad om förlåtelse.

Trakasserierna mot pensionärerna hade pågått i flera år, och har bland annat bestått i att barn och unga har skrikit okvädingsord och kastat sten. I slutet av september rapporterade SVT Nyheter att ungdomarna hade slagit sönder över 20 glasrutor bara i år. Attackerna ledde till att PRO-föreningen till sist gjorde en polisanmälan.

– Vi kan inte påminna oss om att vi haft någon konflikt med dessa ungdomar. Vi vill bara att de ska sluta förstöra och trakassera, sa då PRO Trollhättans ordförande Ove Blomryd.

Möten med kommunen

Ungdomarna skrek också okvädingsord och könsord utanför PRO:s bingolokal på Kronogården, där pensionärerna samlas. PRO har också haft flera möten med kommunen om händelserna.

Men i början av oktober kom vändpunkten. Då dök några av barnen upp tillsammans med sina föräldrar på bingokvällen. Och denna gång hade barnen inte stenar i händerna. De hade blommor - och de bad också om förlåtelse, skriver lokaltidningen Ttela.

– De är godhjärtade. Men de är barn och tyvärr gör de dumma saker, sa en förälder till tidningen.

En annan förälder talade om att det är pensionärerna som har byggt upp landet och att det nu kan finnas hopp att "gå vidare och må bra".

"Lär oss om förlåtelse"

Ove Blomryd säger att han blev rörd.

– Att de över huvud taget vågar sig hit och ställer sig rakryggade inför ett gäng äldre människor och säger ursäkta. Jag tycker det är toppen.

Lisa Magnusson, ledarskribent på Dagens Nyheter, kommenterar historien i en ledarkolumn i dagens tidning, och skriver att Trollhättan "lär oss om förlåtelsen". "Tänk så fint ändå. Att kunna gå vidare, därför att det finns en förståelse där, och det känslomässigt band: jag gjorde dig illa, jag ser det och erkänner det, och jag beklagar det".

Hon skriver att detta är något svårt i "oförsonliga tider", men att vi alla har något att lära från pensionärerna och barnen i Trollhättan.

Se även TV: Mordoffrets bror förlät mördaren i domstol - klippet sprids över världen

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar