Nyheter

Barnfattigdom ökar bland britter

Barnfattigdomen ökar i Storbritannien, enligt en ny studie. En halv miljon fler barn lever i fattigdom i dag jämfört med för fem år sedan.

Det förestående brittiska utträdet ur EU gör många oroliga för hur man ska klara sig utan EU. En ny rapport har kommit fram till att fattigdomen ökar.

En femtedel av befolkningen, vilket motsvarar 14 miljoner människor, lever i fattigdom, enligt rapporten som presenteras årligen av The Joseph Rowntree Foundation, JRF.

Familjer hamnar i fälla

Och de som drabbas av fattigdom är inte i första hand arbetslösa och utförsäkrade, utan människor med fast arbete och bostad.

– Det är oacceptabelt att allt fler familjer hamnar i en fälla där de inte klarar att betala sina räkningar och ge sina barn mat. Det sliter itu familjerna, säger Campbell Robb på JRF.

– Vi måste bestämma oss för vilket land vi vill vara. Vi måste göra upp med den djupa orättfärdighet som fattigdom innebär så att Storbritannien åter blir samhälle där vi hjälper varandra.

Läs även: Dystra EU-ledare godkände utträdesavtal

Av annan åsikt

Men det styrande konservativa partiet, tories, slår ifrån sig. En företrädare för partiet säger enligt premier.org:

– Vi håller inte med om slutsatserna i rapporten. En miljon färre personer lever i absolut fattigdom jämfört med 2010, däribland 300 000 barn, säger talespersonen.

Läs också: Barnfattigdomen minskar i Sverige

Ett uttalande som biskopen i Durham, Paul Butler inte håller med om:

– I ett samhälle där rättvisa och barmhärtighet råder, borde barn prioriteras på den politiska agendan. Inte marginaliseras av politiker som tycker att andra saker är viktigare, säger biskopen.

– Vi kan inte blunda för att barnfattigdomen ökar och kommer att öka om inget drastiskt görs.

Ökar snabbare än väntat

Enligt rapporten har barnfattigdomen i Storbritannien ökat sedan 2011-12, och i en mycket snabbare takt än vad som kan förväntas baserat på befolkningsökningen.

Hälften av alla barn till ensamstående föräldrar lever i fattigdom jämfört med en av fyra barn som lever med båda sina föräldrar.

Campbell Robb på JRF säger att ökat bostadsbyggande, bättre välfärdssystem och fler jobb är några åtgärder som behövs för att minska fattigdomen.

Läs mer: Kristna mer engagerade i välgörenhet

Fler artiklar för dig