27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Basketstjärna vägrade knäböja med BLM-rörelsen – "vill vara Jesu tjänare"

Jonathan Isaac väckte uppmärksamhet när han valde att inte delta i de gemensamma protesterna för Black Lives Matter. Efteråt hänvisade den amerikanska basketstjärnan till sin kristna tro. – Jag vill bara vara en ödmjuk tjänare till Jesus, sa Isaac.

Sedan den amerikanska basketligan avbröts i mars på grund av coronapandemin har USA upplevt omfattande protester mot sociala orättvisor, ofta genom rörelsen Black Lives Matter.

När ligan återupptog sin säsong i fredags fick protesterna stor plats. Spelarna och ledarna bar svarta t-shirts med Black Lives Matter-texter och knäböjde under nationalsången.

Ensam stående

Orlando Magic-spelaren Jonathan Isaac, 22, valde att som ensam spelare stå upp under nationalsången, iklädd sitt vanliga Magic-matchlinne. Efter matchen motiverade han beslutet med hänvisning till sin kristna tro.

– Jag tror, personligen, inte att ett knä eller en t-shirt är svaret. Jag tror att svarta människors liv stöds genom evangeliet, sa Isaac till ESPN.

Läs även Jacob Andelius: Jag vill inte stötta Black Lives Matter på något vis

Inte emot budskapet

Isaac var tydlig med att hans handlingar inte var avsedda att gå emot budskapet i protesterna.

– Jag tror på budskapet. Det var många saker som påverkade mitt beslut och en del av det var att jag tror att knäböja medan jag bär en Black Lives Matter-t-shirt inte går hand i hand med att stödja svarta människors liv.

Beslutet att avstå från att delta i de samlade protesterna väckte ändå uppmärksamhet på sociala medier.

– Att stå under nationalsången är en sak, men att avsiktligt inte bära en Black Lives Matter t-shirt – jag vet inte…, skrev basketskribenten Dane Moore på Twitter.

Stöttades av lagkamrater

Isaacs tränare och lagkamrater stöttade 22-åringen rätt att inte delta i de gemensamma protesterna.

– Vi pratade om det, och det är nog något som alla lag kom fram till – det är ett personligt beslut. Vi stöttar alla varandra i det här, sa coachen Steve Clifford till ESPN.

Isaac har tidigare varit öppen med betydelsen av sin kristna tro och i mars i år blev han ordinerad pastor i J.U.M.P. Ministries Global Church i Orlando där han regelbundet predikar.

Läs mer Clive Adams: Därför har jag svårt att fördöma våldsamma demonstranter i USA

---

Jonathan Judah Isaac

  • Lag: Orlando Magic

    Född: 3 Oktober 1997 i The Bronx, New York

    Längd: 211 cm

    Position: Power forward

---

Fler artiklar