Benedikt XVI lider av en neurologisk sjukdom

Påven emeritus Benedikt XVI lider av en svår neurologisk sjukdom. Sjukdomen leder till att hans kropp förlamas, bit för bit.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det berättar den gamle påvens bror, Georg Ratzinger, i en intervju med tyska veckotidningen Neue Post.

Sjukdomen är orsaken till att Benedikt XVI allt oftare använder rullstol. När förlamningen når hjärtat brukar sjukdomen sluta med döden.

Allt sämre hälsa

Joseph Ratzinger valdes till påve i katolska kyrkan 2005 och antog namnet Benedikt XVI. 2013 chockade han världen med att avgå från ämbetet med hänvisning till hög ålder. Han var den förste påven i modern tid som valde att gå i pension på det sättet. Enligt traditionerna sitter påvarna på livstid.

I april ska han fylla 91 år.

Sedan en tid tillbaka har rapporter om att hans hälsotillstånd blir allt sämre avlöst varandra. Bland annat har hans syn försämrats så att han inte längre kan läsa och han kan inte längre ägna sig åt sin favoritsyssla, att spela piano.

Läs mer: Tidigare påven redo för sista pilgrimsfärden

 

"Pilgrimsfärd mot Herrens hus"

I förra veckan publicerades ett brev från Benedikt XVI i den italienska tidningen Corriere della Sera, där han beskrev sin dalande hälsa.

"Som en konsekvens av den långsamma försämringen av min fysiska styrka, internt, är jag på pilgrimsfärd mot Herrens hus", skrev han i brevet vars innehåll snabbt spreds över världen.

– Bara Gud vet om vi kommer att mötas igen, sa brodern och prästen Georg Ratzinger, 94 år, enligt den katolska nyhetsbyrån Aleteia.

Uppgifterna om sjukdomen tillbakavisas dock av Benedikts närmaste medhjälpare i Vatikanen. Enligt dem beror den gamle påvens rörelsesvårigheter på den höga åldern.

Läs också: Den ekumeniske påven Franciskus

 

 

Fakta: