Bert Karlsson: KD får en icke-troende till sin valrörelse

Bert Karlsson kastar sig in i valrörelsen för Kristdemokraterna.
– Nu får de en icke-troende som tycker att Kristdemokraterna är bra. För värdegrunden är det inget fel på, säger Bert Karlsson till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Genidrag eller desperat åtgärd? KD har lyckats kroka upp den åsiktsrika superentreprenören Bert Karlsson, som nu ska ut och kampanja tillsammans Ebba Busch Thor.

I politiska sammanhang är Bert Karlsson känd för åren med Ny Demokrati som satt i riksdagen mellan 1991 till 1994, omskrivna som populister med slogans som att det skulle bli "drag under galoscherna".

Varför kastar du dig in i politiken igen?

– Jag har varit inne i politiken hela tiden fast på olika sätt, säger Bert Karlsson.

"De såg min sajt och ringde mig"

Han hänvisar till sin sajt, Berts Värld, som han säger har en miljon besökare där politik diskuteras friskt.

– Det är den KD har tittat på och det var därför de ringde mig.

Men någon ny politisk karriär inom partiet är inte aktuellt, utan Bert Karlsson säger att hans roll är att vara en förmedlande länk från verkligheten då han ska fråga ut Ebba Busch Thor under en förvalsturné.

– Jag ska fråga ut henne på mitt sätt, lovar Bert Karlsson.

Men varför KD av alla partier?

– KD har jag varit nära hela tiden, jag röstade på dem förra gången och ett viktigt skäl är att de vill förstatliga sjukvården. Nu är det så att landstingen konkurrerar med varandra, det är sjukt, det blir att ingen personal vill jobba i Norrland.

Men Bert Karlsson säger att det är många andra frågor som också är viktiga, inte minst lyfter han upp verkligheten, det vill säga Sverige utanför Stockholm.

Verkligheten?

– Politiker sitter i Stockholm och är isolerade, och jag ser det på min sajt direkt. Jag har ibland en miljon inne och jag ser vad de gillar och inte gillar.

När det gäller KD säger Bert Karlsson att han historiskt haft god kontakt med förre partiledaren Alf Svensson, inte minst då Ny Demokrati satt i riksdagen.

– Den enda frågan där vi inte var sams om var vårdnadsbidraget, det var så dumt. Men Ebba och jag är nog överens till 98 procent.

Läs också: KD: Därför värvade vi Bert Karlsson till vår valkampanj

Vad tycker du om att KD är det parti som oftast lyfter frågor som har med religion att göra?​

– Ja, religion, om man följde religionens budskap skulle vi inte ha några problem över huvud taget. Tyvärr finns det lite olika tolkningar som är farliga, extrema tolkningar som är vansinniga, men grunderna är något som alla ställa upp på.

– Jag är inte religiös för fem öre, men tror på värdegrunden. Och att Jesus gick på vatten kan jag förstå, så (svordom) dyrt som det är att åka båt på den sjön, säger Bert Karlsson, som i förbifarten även berättar att han under sin Israelresa även hoppat över Jordanfloden.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Bert Karlssons språk tilltalar knappast KD:s kärnväljare
 

Inte bara för troende

– KD är ett parti för alla, inte bara för troende. Och nu får de en icke-troende som tycker att Kristdemokraterna är bra. För värdegrunden är det inget fel på.

Bert Karlsson menar att KD har fått en negativ stämpel på sig, exempelvis i "homofrågan", som han uttrycker det. Men att partiet lämnat det hela bakom sig och gått vidare, men folk bär fortfarande med sig den negativa stämpeln.

Målet är tio procent

Nu hoppas han kunna vara med och lyfta KD till över tio procent.

– Det är de värda, Ebba är värd det för hon är jättebra. Men de har svårt att nå ut, och det är där jag kommer in, jag ska få ut deras budskap.

 

Du är ganska frispråkig. Kommer du att hålla dig till KD:s partiprogram?

– Jag kommer att säga vad jag tycker, sedan får Ebba hantera det. Men det finns inget i KD som jag sagt att jag inte kan ställa upp på.

 

 

 

Läs också: Debatt: "KD behöver Adaktusson till partiledarposten"

 

 

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar