Bibelbältet – så gick det i kampen mellan SD och KD

De fyra kommunerna Jönköping, Habo, Mullsjö och Aneby har hög andel frikyrkliga. Dagen besökte orterna strax före valet var trenden densamma. Tre partier går framåt, två går bakåt. I kampen mellan SD och KD blev det en tydlig vinnare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Håller SD på att ta över väljarna från KD i bibelbältet? Eller är det Centerpartiet som lockar i stället? När tidningen Dagen strax innan valet gjorde ett reportage i de fyra kommunerna Jönköping, Mullsjö, Habo och Aneby gick åsikterna starkt isär bland väljarnaoch tre partier diskuterades friskt.

"Jag går över"

– Jag tycker att alla kristna ska rösta på KD. När vi har en kristen närvaro i riksdagen ska vi kämpa för att få ha den kvar, svarade en person som vi träffade.

– Jag har röstat på KD men går över till Sverigedemokraterna nu. Islamiseringen är jag orolig för, resonerade en annan väljare.

– Jag har uppfattat från kyrkans medlemmar att man är besviken på KD:s hårdare migrationspolitik. Då är det naturligt att man kommer till oss, sa en av Centerpartiets företrädare.

Alla tre växte

Nu vet vi hur det gick. Samtliga tre partier som väljarna diskuterade med Dagens reporter gick framåt på bred front, såväl KD, SD som C fick med råge fler röster än tidigare. Denna regel gällde i samtliga fyra kommuner som vi besökte, baserat på riksdagsvalet.

Bäst gick det för Sverigedemokraterna som ökade rejält i såväl Mullsjö, Habo, Aneby och Jönköping, där de i tre av fallen landade på över 20 procents stöd.

KD och C gick också framåt, fast med mindre steg. KD fick som bäst 18,2 procent i Mullsjö, Centerpartiet 12,9 i Aneby.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Bra att Löfven sitter kvar

 

Stora backar

I samtliga fyra kommuner backade också de två stora partierna S och M kraftigt, även om Socialdemokraterna, med nöd och näppe, fortfarande är det största partiet i samtliga kommuner. Moderaterna tävlar om andraplatsen med SD, medan KD får finna sig i att varje fjärde största parti.

Det här nedslaget i bibelbältet ska jämföras med valresultatet i sin helhet, och det visade sig att väljarna här har svepts med i de större trenderna i landet. KD, SD och C lockade fler röster än tidigare, S och M fick retirera, det gäller såväl i Sverige som helhet som i de frikyrkorika kommunerna i norra Småland och Västergötland.

Läs mer: Så gick det för Kristna värdepartiet i bibelbältet

Läs mer om svenska valet 2018

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården