Nyheter

Bildspecial: Andra Davis cup-matcher som skapade rabalder

Sverige har vid flera tidigare tillfällen stått värd för tennismatcher som omgärdats av debatter, protester och till och med kravaller.

1 av 10

Senast det blev våldsamheter kring en tennismatch i Sverige var 2009 i Malmö då fritidsnämnden i Malmö kommun av säkerhetsskäl bestämde att Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel skulle spelas inför tomma läktare.

Allt flöt därför på lugnt inne i Baltiska hallen men utanför gick känslorna heta.

Kampanjen "Stoppa matchen" hade samlat till demonstrationer med förhoppningen att 10 000-15 000 personer skulle delta. Polisen uppskattade dock antalet till 6 000 personer, av vilka ett hundratal autonoma aktivister sökte konfrontation med polisen.

Stoppa Matchen demonstrationen passerar Gustav Adolfs torg. I demonstrationståget fanns bland annat flera Hamasflaggor med.

Jämförde med Nazityskland

Kampanjen ordnades av "Nätverket mot Israels krig och ockupation" med en vänsterpolitiker från Malmö som talesperson. Inför matchen förekom vilda politiska diskussioner mellan pro-palestinier och borgerliga partier. De förra ville stoppa matchen och de senare kallade pro-palestinierna för antisemiter.

Bland annat jämfördes Israel med Nazityskland av S-kvinnornas vice ordförande i Skåne. Svenska Dagbladets ledarskribent kritiserade demonstrationens arrangörer för att de tillät Hamasflaggor i tåget.

Runt 1 000 poliser var på plats under kommenderingen och när allt var över hade ett hundratal personer omhändertagits för störande av ordningen, och nio personer gripits för bland annat våldsamt motstånd och olaga intrång.

Matchen då? Den slutade 3-2 till Israel.

Läs även | Ord mot ord om varför match mot Israel flyttas

Båstadskravallerna 1968

I maj 1968 skulle Sverige möta dåvarande Rhodesia (i dag uppdelat på två länder, Zimbabwe och Zambia) i en Davis cup-match i Båstad.

Förspelet till demonstrationerna hade pågått sedan 1950-talet, då kampen mot rasistiska regimer i södra Afrika varit en internationell solidaritetsfråga för såväl liberaler som socialdemokrater. Motståndet mot apartheidpolitiken i Rhodesia och andra länder i närheten var brett och totalt deltog knappt 600 personer i demonstrationståget som skulle tåga mot tennisstadion.

Polisen sprutar vatten på demonstrant vid den norra grinden till tennisarenan under kravallerna i Båstad, då demonstranter stoppade tennismatchen mellan Sberige och Rhodesia.

Den bakre delen av demonstrationståget marscherade mot den norra grinden och bildade där en illegal demonstration. Av olika anledningar gick grinden upp, något som inte var väntat, och polisen försökte tränga undan demonstranterna med batonger och till slut även med brandslangar. När demonstranterna, som då satte sig ner och blockerade grinden så att den inte gick att stänga, ändå inte flyttade sig började polisen att använda tårgas. Till slut gick ett medborgargarde bestående av motdemonstranter till angrepp mot de blöta demonstranterna.

Resultatet av demonstrationerna blev att matchen avbröts och i stället spelades klart i Bandol i Frankrike, och spelorten hölls hemlig. Matchen spelades inför tomma läktare med Sverige som vinnare.

Båstadsdemonstrationerna 1975

I september 1975 skulle Sverige möta Chile i en Davis cup-match, även denna gång i Båstad.

Två år tidigare hade Pinochet tagit makten i Chile genom en militärkupp där Nationalstation i Santiago förvandlades till ett fängelse, där mellan 40 000- 50 000 gripna personer hölls. Hundratals personer torterades och mördades av regimen.

Björn Borg servar i matchen mot Chile som spelades inför publik och under hård polisbevakning.

Massiv kritik mot kuppen och Pinochets brutala behandling av sina motståndare låg bakom demonstrationen i Båstad för att stoppa matchen. Denna gång samlades runt 6 000 demonstranter, men polisen var mer förberedd och hade en större bemanning än som var fallet 1968.

Demonstrationståget stannade vid Malens torg, ett par hundra meter från tennisarenan, och efter att ha fört oljud med visselpipor och sirener för att störa matchen, upplöstes demonstrationen på ett ordnat sätt utan några större våldsutbrott.

Matchen spelades som planerat och Sverige besegrade Chile. Sverige lyckades, med Björn Borg och Ove Bengtson i spetsen, det året dessutom vinna Davis cup för första gången i final i Stockholm i december mot Tjeckoslovakien. Att Sverige spelade mot en kommunistdiktatur föranledde inte några protestaktioner.

Läs även | Nya tennisstjärnan Cori Gauff ber för motståndarna

Fler artiklar för dig