Nyheter

Biskopar protesterar mot hård debattstil i parlamentet

Samtliga biskopar i Engelska kyrkan protesterar i ett öppet brev mot vad de menar är ett "oacceptabelt språkbruk" i parlamentet.

1 av 3

Påven Franciskus kritiserar användandet av adjektiv i samhället i stort och säger att vi glömt styrkorna i substantiv, som Dagen rapporterat.

– Varför säger vi äkta kristna? Det heter kristen, sa påven nyligen i ett tal till Vatikanens kommunikationsteam.

Vädjan att vårda språket

Nu är det biskoparna i Church of England som vädjar till politiker både inom och utanför parlamentet i Westminster att vårda sitt språk och behandla varandra med större respekt.

"De senaste dagarna har språkbruket i såväl debatter i parlamentet som utanför, varit helt oacceptabelt," skriver biskoparna i sitt brev.

Bakom det gemensamma uttalandet står 118 biskopar med ärkebiskop Justin Welby i spetsen, rapporterar dailymail.co.uk.

Tala med respekt

Debatten i parlamentet kretsar kring Brexit, vilket förmodligen är förklaringen till att tonläget skruvats upp och vokabulären blivit allt råare. Men den upptrappningen måste få ett slut, anser biskoparna.

"Vi bör tala till varandra med respekt. Och vi ska också lyssna. Vi ska inte förtala eller svartmåla, vara nedlåtande utan respektera våra meningsmotståndares åsikter," skriver biskoparna.

Läs mer: Kyrkans ledare kan få nyckelroll under Brexit-processen

De sparar inte på kritiken mot politikernas beteende och kritiserar indirekt även premiärminister Boris Johnson för dennes provokativa retorik, även om hans namn inte nämns.

"Vi uppmanar politikerna att inte överträda våra lagar och att upprätthålla rättssäkerheten," heter det i biskoparnas gemensamma uttalande.

Tre år efter folkomröstningen

Bakgrunden till biskopsbrevet är att flera parlamentsledamöter avslöjat att fått ta emot hot den senaste tiden.

Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings har sagt att "det inte är konstigt att en del människor är upprörda" eftersom Brexit-frågan fortfarande inte har fått en lösning drygt tre år efter folkomröstningen.

– Jag vet folk på båda sidor, de som vill lämna EU och de som vill att Storbritannien ska vara kvar, som har blivit hotade, och det är inte bra, säger han enligt The Guardian.

En av dessa är Labour-politikern Karl Turner som fått hot riktade mot sig med budskapet: "Get Brexit done", Genomför Brexit nu.

Följa Jesus exempel 

Biskoparna riktar en tydlig uppmaning till politikerna att följa Jesus exempel genom att älska, inte hata, varandra:

"Det är inte värdigt vårt land eller vårt ledarskap att förfalla till smädelser och splittring. Vi behöver hitta en sammanhållning som tar oss vidare."

Brevet avslutas med att biskoparna i Engelska kyrkan vädjar till parlamentsledamöterna att "respektera resultatet av folkomröstningen 2016". En uppgift som politikerna hittills inte klarat av.

Fler artiklar för dig