Blivande präster sjöng julsånger – greps

Ett drygt 30-tal blivande präster sjöng julsånger i delstaten Madhya Pradesh när en hindunationalistisk grupp anklagade dem för att tvångsomvända hinduer – och ringde den indiska polisen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i torsdags som de drygt 30-talet unga studenterna, som är på väg att bli katolska präster, greps och arresterades av polisen. Till polisstationen togs totalt 32 julsångssjungande personer åtföljda av två präster, uppger British Asian Christian Association (BACA).

Tradition med julsånger

Det var den hindunationalistiska gruppen Bajrang Dal som anklagade de kristna för att försöka tvångsomvända hinduer i närheten av staden Satna i indiska delstaten Madhya Pradesh.

I över 30 års tid har det varit en tradition att studenter från det teologiska seminariet har sjungit julsånger och besökt kristna institutioner i området, uppger en katolsk präst som BACA haft kontakt med.

Tände eld på bil

Ytterligare åtta präster som tog sig till den lokala polisstationen under fredagen överfölls, enligt BACA, av Bajrang Dal-anhängare som satte eld på deras bil framför dem, och arresterades av polisen. Efter att lokala politiker uppmärksammat saken har dock samtliga 40 arresterade frigivits.

Ingen från den hindunationalistiska gruppen har dock ställts till svars.

Katolska biskopskonferensen i Indien har tillbakavisat anklagelserna om tvångsomvändelser.

Tillbakavisar "tvångskonverteringar"

Wilson Chowdhry, ordförande för British Asian Christian Association, är orolig för utvecklingen i Madya Pradesh, en av fem delstater i Indien som redan har förbud mot vad man kallar "tvångskonverteringar" till kristen tro.

– Det här är en alarmerande händelse så nära julhelgen som visar på den allt mer tilltagande fientligenheten mot minoriteter i Indien under premiärminister Narendra Modis styre, säger Wilson Chowdhry.