Blixt slog ner på kristet läger – flera till sjukhus

Sju ungdomar fick föras till sjukhus efter ett blixtnedslag på ett läger i Uppvidinge kommun i Småland på lördagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Sju ungdomar fördes till sjukhus efter att en blixt slagit ner mellan två tält på ett läger i Lenhovda i Uppvidinge kommun i Småland på lördagen.

Det är ett 80-tal ungdomar i åldern 13-15 år från Tyskland som är på ett kyrkligt läger vid Hjärtsjön i Uppvidinge, berättar Smålandsposten. Under lördagseftermiddagen var det åskoväder i området och en blixt slog ner mellan några av tälten på lägret.

Behövde undersökas

– När polisen får det här från SOS så är uppgifterna att ingen är fysiskt skadad. Men sedan har ambulanssjukvården gjort undersökningar och gjort bedömningen att sju stycken av de här ungdomarna behöver föras till vård för ytterligare kontroll, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Sveriges Radio Kronoberg.

Känningar i kroppen

Lukas Klette, en av lägerledarna, berättar för Smålandsposten att de ringde ambulans efter blixtnedslaget, då några av ungdomarna hade känningar i kroppen

– Man vet aldrig. Vi ville kolla så att alla var okej. Det var några som vi fick skicka till sjukhuset, men de ska må efter omständigheterna bra, säger Lukas Klette.

Deltagarna på lägret kommer från Hamburg och Schleswig-Holstein i norra Tyskland, och kommer från flera olika kyrkor, skriver Smålandsposten.

Efter en turbulent eftermiddag mår de drabbade nu bra, men är lite chockade. De som förts till sjukhus har ledare med sig, så ingen behöver vara ensam där, förklarar Lukas Klette för tidningen.

Lägret fortsätter

Lukas Klette hoppas att det två veckor långa lägret ska fortsätta bättre än det började.

– Vi planerar att göra utflykter, paddla kanot och gå på hajk så som det var bestämt från början. Det gör vi när de andra kommer tillbaka från sjukhuset, säger han.

ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm