Böneutrop kan komma att stoppas i Karlskrona

Efter två anonyma klagomål till polisen om böneutropen i Karlskrona väntar polisen på ett yttrande från kommunen innan de gör en utredning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Karlskrona har den islamiska kulturföreningen haft böneutrop från minareten i nästan ett halvår, utan polistillstånd. Efter ett par anonyma klagomål till polisen har den islamiska kulturföreningen nu ansökt om tillstånd, enligt Expressen.

Polisen har skickat en remiss om ärendet till miljöavdelningen vid Karlskrona kommun.

– Vi har fått en remiss från polisen om böneutropen i Karlskrona och därför kommer vi nu att utreda dem. Polisen ville ha svar direkt men de har ju bara utropen på fredagarna och nu på fredag är det långfredag och då jobbar inte vi, sa Marie Karsson, enhetschef för avdelningen tidigare till Expressen.

Kan vara brott mot ordningslagen

Ett polistillstånd krävs enligt de lokala ordningsföreskrifterna för att genom högtalare få föra ut ett budskap på allmän plats.

Om den islamiska kulturföreningen inte får tillstånd till böneutrop skulle det kunna rubriceras som ett brott mot ordningslagen, enligt Magnus Rothoff som arbetar på polisens rättsavdelning. Det skriver SVT Blekinge.