Böneutrop tillåtet i Storbritannien - men är starkt reglerat

Oväsen och kulturell dominans i ett område är något som britter har starka känslor inför. Det säger Jenny Taylor, frilansjournalist och religionsexpert.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det har inte funnits några kontroverser i Storbritannien om böneutrop sedan 2016, skriver frilansjournalisten Jenny Taylor till Dagen i en kommentar till debatten om böneutrop i Sverige. Jenny Taylor är också författare och har en doktorsexamen i ämnet islam och sekularisering. Hon var tidigare verksam i tankesmedjan Lapido media och skriver numera bland annat för det kristna journalistnätverket The Media Project.

Jenny Taylor berättar att år 2016 samlade ett upprop 25 000 underskrifter med krav på att få ha böneutrop tre gånger om dagen i muslimdominerade områden.

– Men ingenting kom ut av detta upprop. Det krävs 100 000 underskrifter för att det ska hållas en debatt i parlamentet.

Hon berättar att en moské i Oxford började ha bönetrop under två minuter tre gånger per dag år 2008, men protesterna blev så högljudda att man var tvungen att sluta med det.

 

Läs mer: Tyskt kristet par överklagade böneutrop och fick rätt - trots att de inte kan höra det

 

Ärkebiskopen positiv

– Det här försöket att "islamisera en plats", för att använda ett uttryck av professor John Eade - välkomnades dock, förvånande nog, av den förre anglikanske ärkebiskopen John Pritchard, som menade att det handlade om tolerans, skriver Jenny Taylor.

Pritchard manade människor att "omfamna mångfalden i samhället" och vara "lika respektfull mot andra som du hoppas att de ska vara mot dig", enligt en intervju i The Telegraph.

Men britter är känsliga när det gäller så kallad kulturell dominans i ett område och oväsen, betonar Jenny Taylor.

Strängt reglerade

Ljudet av böneutrop kallas på brittiska webbsidor allt från "trevligt" till "väldigt irriterande".

Böneutrop finns i Storbritannien, bland annat i East London Mosque, som var först ut i landet att ha det. I dessa kvarter är 38 procent av befolkningen muslimsk, enligt senaste befolkningsräkningen år 2011. Men böneutropen är strängt reglerade när det gäller tider och nivå på ljudet.

 

Läs mer: Så ser det ut kring böneutrop i Europa

 

Muslimer känner sig, menar Professor Eade, utsatta för regleringar när det gäller att islamisera en plats. De menar att de politiska och ekonomiska krafter som ligger bakom dessa regleringar är sådant som de inte kan påverka.

– För muslimerna handlar det om att konsolidera ett territorium, men det är hur befolkningsunderlaget ser ut som kommer att avgöra om kommer att få igenom det som de menar är religiösa rättigheter, skriver Jenny Taylor.