Börsen föll 666 punkter – spekulationer om biblisk apokalyps

Amerikanska Dow Jones dök i fredags med 666 punkter – något som fått många twittrare att spekulera om biblisk apokalyps, både i skämtsamma och allvarliga tonfall.
Även Stockholmsbörsen föll under tisdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När New York-börsen stängde i fredags hade Dow Jones gjort det största tappet på två år. Det var också den sämsta börsdagen under president Trumps tid vid makten, skriver nyhetsbyrån CNN.

Börsfall världen över

Under måndagen och tisdagen fortsatte börserna i USA att falla, och även Asienbörsen samt Stockholmsbörsen föll. Wall Street-börsen i New York stängde på måndagen med minus 4,6 procent på aktieindex Dow Jones.

– Det är inte att leka med. När det faller så kraftigt två dagar i rad är det ett tecken på att placerare blivit livrädda för börsen, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Premium, till TT.

Under tisdagen varnade även andra ekonomer för att vi nu kan stå inför ett oroligare läge på börsen, och en möjlig lågkonjunktur. Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Nordnet, säger till TT att Europa kommer att smittas av nedgången och att den troligen landar på 3–4 procent.

Men flera bedömare menar också att det inte finns skäl för någon överdriven oro vad gäller utvecklingen. Experter som Dagens Industri talat med varnar för att agera förhastat.

I USA spekulerar många över varför börsnedgången kommer just nu. Alan Greenspan, tidigare riksbankschef, sa i en intervju för CNN den 31 januari att USA har haft ”en aktie-bubbla”.

Spekulationer om 666

Andra tror att börsnedgången har med president Trumps skattereformer att göra. Och så finns spekulationerna om numret 666 (som anges som vilddjurets tal i Uppenbarelseboken i Nya testamentet). Skräckförfattaren Stephen King kommenterade på Twitter: ”Låt mig säga det igen: 666. En tillfällighet? Det tror jag inte”.

”666 är den mest spridda symbolen för Antikrist – sänder Gud ett budskap till oss? Är Trump Antikrist? Kommer vår ekonomi att krascha på grund av hans kapade skatter?” frågar sig en annan kommentator på Twitter.

Skämtar friskt

Fredagens siffra kallas också ”en djävulsk siffra” av tidningen The Oregon. Flera twittrare tog tillfället i akt att skylla den olyckliga siffran på Trump, andra försvarar honom, medan en tredje grupp skämtar friskt och lägger ut gapskratt.

Dock finns det många som inte kommer att skratta: enligt Svenska Dagbladet Näringsliv tappade de amerikanska börserna motsvarande 7 500 miljarder kronor under förra veckan och över 4 000 miljarder kronor bara under fredagen.

Historiska börskrascher

Wall street-kraschen 1929. Industriaktieindex gick då ner 50 procent.

Svarta måndagen 1987. Dow Jones index tappade 22 procent.

It-kraschen 2000. En mer långdragen börskrasch när it-bolag förlorade stora delar av sitt värde.

Finanskrisen 2008. Utlöstes av banken Lehman Brothers konkurs.