BRÅ ska fokusera på hatbrott mot judar

– Det är en skamfläck för vårt samhälle att vi återigen ser hur de antisemitiska hatbrotten ökar, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hatbrott mot judar i Sverige ökar. Nu har regeringen bestämt sig för att agera, och ger Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) i uppdrag att fördjupa sig i antisemitiska hatbrott, för att på så sätt kunna stärka det förebyggande arbetet.

– Antisemitism får aldrig bortförklaras eller relativiseras, den ska bara motarbetas, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, via ett pressmeddelande.

– Det är en skamfläck för vårt samhälle att vi återigen ser hur de antisemitiska hatbrotten ökar. Hoten och hatet kommer från flera olika grupper och med mer kunskap kan vi intensifiera det förebyggande arbetet.

Redovisas sommaren 2019

BRÅ har fått i uppdrag att inhämta kunskap om hur antisemitismen tar sig uttryck, bland annat genom att samarbete med det civila samhället och berörda myndigheter. Studien ska ge bättre kunskap för att kunna förebygga arbetet. Uppdraget ska redovisas den 1 juni 2019.

Situationen i Malmö

Att antisemitism är ett stort samhällsproblem märks inte minst i Malmö, där Expressens Naomi Abramowicz nyligen beskrivit en situation där judiskt liv måste ske bakom skyddsglas.

– Den judiska församlingen i Malmö har bara 450 medlemmar. Ändå krävs en heltidsanställd som enbart ägnar sig åt säkerhetsfrågor, skriver hon från sitt besök, där hon berättar att den judiska förskolan måste ha skottsäkra glas, och att judar inte vågar visa judiska symboler öppet i offentliga sammanhang.

Enligt Abramowicz är ett av de stora problemen i Malmö den antisemitism som finns hos "unga muslimska män med bakgrund i Mellanöstern".

Måste bekämpas på flera fronter

Även DN:s ledarskribent Erik Helmersson har nyligen tagit upp hotet mot judar i Sverige, och påpekar att antisemitismen inte bara frodas bland muslimer med rötter i Mellanöstern. Även de högljudda svenska nazisterna är öppet antisemitiska, och hat mot judar frodas i såväl politisk höger som politisk vänster.

– Ska antisemitismen bekämpas måste striden ske på många fronter, konstaterar Erik Helmersson.

Statsministeromröstning