Bräckliga löften om öppnare Saudiarabien

I Saudiarabien får inga kyrkor byggas och kristna förtrycks.
Kronprinsen Mohammed bin Salman har dock tänt hoppet om reformer.
Men ett misstänkt journalistmord visar hur bräckliga löftena är.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tisdagen den 2 oktober, strax efter lunch, gick journalisten Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få ordna dokument inför sitt giftermål. Hans turkiska flickvän, som han skulle gifta sig med, väntade utanför. Hon stod där i elva timmar, men hennes fästman kom aldrig ut igen.

Nu säger turkisk polis att man har säkra indikationer på att Jamal Khashoggi mördades inne i konsulatet.

Stora konsekvenser

Om anklagelserna är sanna är det ett övergrepp som kan få stora konsekvenser i regionen. Fallet har redan skapat spänningar mellan Turkiet och Saudiarabien, som kategoriskt förnekar att man ska ha varit delaktig i Khashoggis försvinnande.

Saudiarabien styrs i dag av kung Salman bin Abdul Aziz, men kronprinsen Mohammed bin Salman, som vill införa en mer moderat version av islam i landet, har ett mycket stort inflytande.

Vissa reformer har också genomförts, I juni kom ett kungligt dekret som tillät kvinnor i kungadömet att köra bil.

I våras kom också rapporter om att Vatikanen och Saudiarabien kommit överens om att kyrkor ska kunna uppföras i landet efter att kardinalen Jean-Louis Tauran hade besökt landet och vädjat om större religionsfrihet. Det lever uppskattningsvis 1,5 miljoner kristna gästarbetare i landet, många av dem är katoliker. Vatikanen dementerade dock snabbt uppgifterna om en överenskommelse.

Förbjudet bygga kyrkan

I Christianity today är USA:s kommisionär för religionsfrihet, Johnnie Moore, intervjuad efter ett besök i landet. Trots att det fortfarande är förbjudet att bygga kyrkor menar han att Saudiarabien tar stora steg mot en större öppenhet.

– Det var första gången jag tänkte att, wow, vi kan faktiskt få komma att se religionsfrihet i Saudiarabien. Det är möjligt.

Det är fortfarande förbjudet att praktisera någon annan religion än islam i Saudiarabien, men det kan bli tillåtet att arrangera gudstjänster i hemmen. Tidigare har den fruktade religiösa polisen gjort räder i kristnas hem när man misstänkt att det pågått bönemöten eller andra religiösa samlingar. Mohammed bin Salman har den senaste tiden träffat flera kristna ledare som väckt hopp om att kristna ska få tillåtelse att utöva sin religion, åtminstone privat.

Men samtidigt som Mohammed bin Salman ansträngt sig för att inför västvärlden visa på en reformvilja finns flera tecken som visar att han knappast är någon demokrat.

Om Jamal Khashoggi, som en gång var rådgivare till det saudiska kungahuset, mördats har det knappast skett utan sanktioner från landets högsta ledning. Saudiarabien har också låtit fängsla kvinnliga bloggare som krävt större friheter. Någon opposition till kungahuset tolereras inte.

Våghalsig utrikespolitik

Mohammed bin Salman har också fått hård kritik för sin våghalsiga utrikespolitik. Saudiarabien står i spetsen för en arabisk koalition som intervenerat i inbördeskriget i Jemen. Där står den av omvärlden erkända regimen mot huthirebellerna, shiiter som stöds av Iran.

Flygbombar civila

Det kriget har länge förts i skuggan av Syrienkriget, men konflikten har haft förödande konsekvenser för befolkningen. 2017 dog 50 000 barn i svält och sjukdomar. Saudiarabien har, trots att västvärlden villigt bistår med den senaste militära tekniken, också flera gånger lyckats med att flygbomba civila.

De vägval som Mohammed bin Salman nu gör kan få stora konsekvenser för de kristna i Saudiarabien, och för freden i hela regionen.