Brandattack mot judisk politiker utreds som hatbrott

Ett brandattentat mot ett radhus i Lund utreds nu som hatbrott av polisen. Brottet rubriceras som mordbrand. "En attack mot den svenska demokratin", säger Judiska centralrådet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Brandattacken utfördes natten mot tisdagen. I radhuset bor en lokalpolitiker med judisk bakgrund. Lyckligtvis befann sig ingen i huset när attacken skedde, så ingen person kom till skada.

Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, säger till Sydsvenskan att det förekommit skriftliga hot mot den boende i huset.

– Det förekom hot senast i våras, men sedan har det varit lugnt i några månader, säger han.

Försöker skrämma

Den boende har varit aktiv i judiska sammanhang, säger talespersonen för Judiska Informationscentret i Malmö enligt TT. Tidigare i somras drabbades en annan person i Lund också av ett brandattentat mot sin bostad. I båda fallen har attentaten föregåtts av trakasserier och hot.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, skriver i ett pressmeddelande:

"Oavsett vem eller vilka som ligger bakom dessa dåd, är misstanken stark att dessa attacker är riktade mot dessa personer för att de är judar. Det senaste dådet har en extra dimension då man på detta sätt även försöker skrämma en politiker till tystnad."

Läs även: Judisk församling: Det lönar sig att attackera judar i Sverige

 

Vill visa solidaritet

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver på twitter att hon nåddes av nyheten under sin resa i Israel. Från Jerusalem skriver hon:

"Vill uttrycka mitt djupa deltagande och min solidaritet med de närmast drabbade och de judiska gemenskaperna. Vi står tillsammans mot hatet och hoten!"

Även demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har uttalat sig. Hon skriver på instagram: "Polisen och rättsväsendet behöver fortfarande mer kunskap och resurser för att kunna förebygga och hitta dem som hotar. Vi måste jobba mot hat på nätet, vädra ut och med demokratiska metoder konfrontera de rum där unkna attityder gror".

Läs också: Judiska föreningen i Umeå lägger ner för gott: ”De mörka krafterna har segrat”

 

Efterlyser tips

Hon skriver också att det finns ett nytt stöd som föreningar som utsätts för hot kan söka för säkerhetsinsatser som larm, säkerhetsdörrar eller personal.

Polisen i Lund efterlyser tips från boende i området och andra som kan ha sett något som kan ha att göra med brottet.

– Vi är väldigt intresserade om det är någon som har sett något kring den här adressen under natten mellan måndag och tisdag. Det kan handla om personer och bilar mellan 01.30 och 03.30, säger Joakim Nyberg.

Läs också: Helt fel att låta brottsdömde antisemiten stanna