Britter sa nej till brexit-avtal

Med 432 röster mot och bara 202 för förslaget sa parlamentet nej till utträdesavtalet ur EU.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Resultatet av den dramatiska omröstningen i parlamentet är att Storbritannien nu befinner sig i ett mycket osäkert läge. Flera olika scenarier öppnar sig: det kan bli aktuellt med nyval, att dra tillbaka brexit helt och hållet - eller ett utträde helt utan uppgörelse med EU ("no deal").

Motståndet mot avtalet har främst gällt den så kallade nödlösningen för Nordirland, kallad "backstop". Nordirländska styrande konservativa partiet DUP anser att lösningen så som den utformats i Mays förslag gick för långt och riskerade att låsa fast Nordirland i EU-regler på obegränsad framtid.

Detta innebar att May inte fick det stöd från de nordirländska konservativa hon hade behövt för att få igenom avtalet.

Omröstningen blev historisk: aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Nu väntar troligen en misstroendeomröstning för Theresa May. Vad som händer därefter är i dagsläget oklart.

Storbritannien skulle enligt tidigare planer lämna EU redan den 29 mars. Nu kan den tidsplanen komma att justeras, så att Storbritannien får förlängd förhandlingstid.

Från övriga EU hörs beklaganden över britternas nej. Samtidigt kommer signaler om att låta britterna få förlängd förhandlingstid. EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans valde att citera brittiske författaren C S Lewis: "Vi kan inte gå tillbaka och förändra inledningen. Men vi kan utgå från var vi är och ändra slutet", sa han.

Mer dystert är kanske det citat som Syed Kamal från Storbritanniens konservativa parti valde som kommentar till hur britterna känner det i dag. Det är en textrad från välkända låten "Hotel California" av rockgruppen The Eagles:

"Ni kan checka ut när ni vill, men ni kan aldrig lämna".

Läs även: Kyrkoherde i Svenska kyrkan i London förvånad över valresultat om brexit

Premium Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo
Premium Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT