Busch Thor: ”Jag förstår att Fridolin känner sig pressad”

Regeringens förslag att ge ensamkommande en möjlighet att stanna i Sverige är ett falskt löfte som skapar stor osäkerhet.
Det menar KD-ledaren Ebba Busch Thor, som vill ge svar på tal efter kritik från MP:s språkrör.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ge de unga en möjlighet att få stanna i Sverige. Regeringen, med Miljöpartiet i spetsen, har presenterat en migrationsuppgörelse där ensamkommande unga får möjlighet att studera på gymnasiet, vilket på sikt kan leda till ett jobb och uppehållstillstånd.

Nu har L och KD sagt nej till förslaget, och MP:s språkrör Gustav Fridolin uttryckte i en Dagenintervju sin stora besvikelse. Framförallt kritiserade han KD och pekade ut närheten till de kyrkor som är så aktiva i flyktingfrågan.

Ingen verklig hjälp

– Jag förstår att Fridolin känner sig pressad i den situation han befinner sig i, svarar Ebba Busch Thor till Dagen.

– Men jag tycker att det är uppenbart att det man föreslår här, det är inte något som verkligen kommer att hjälpa de allra mest utsatta. Det som regeringen föreslår kommer inte att hjälpa de ensamkommande på sikt. Det här är ett falskt löfte om att de ska få stanna.

Hon hänvisar till Socialdemokraterna som är tydliga med att de som får gå färdigt gymnasiet inte alls har rätt att stanna per automatik.

– På så sätt förlänger de bara osäkerheten för människor som befinner sig i en svår situation.

Stor ohälsa

Ebba Busch Thor säger att anledningen till att det i nuläget finns en så stor ohälsa bland de unga ensamkommande, mestadels från Afghanistan, är att det är så stor osäkerhet vad som gäller.

– Jag menar att det Miljöpartiet håller på med inte är den medmänsklighet och rakrygghet som behövs.

– Det här är ett politiskt poserande, och om någon är besviken så är det jag, att Miljöpartiet väljer gå den här vägen.

Hur anser du att man bäst ska hjälpa den här gruppen?

– Vi tycker att det vore mycket bättre att återinföra synnerligen ömmande omständigheter som asylskäl. Det är uppenbart att det behövs en liten ventil för att kunna se människan i systemet, för att hjälpa de allra mest utsatta. Vi har också sökt möjligheten att förhandla i den frågan med regeringen, men de har markerat att det inte finns någon öppning för det.

KD-ledaren säger att det finns andra asylsökande som befinner sig i en svår situation, och att vi i Sverige inte kan ha en situation där man får asyl utifrån vilken grupp man tillhör och när man lämnade in sin asylansökan.

– Vi måste ha transparanta regler som gäller för alla.

Gustav Fridolin uttryckte en besvikelse på KD, eftersom det finns så många med kyrkligt engagemang som står nära partiet. Vad säger du om det?

– Han gör rätt att koppla ihop KD med det stora engagemanget att hjälpa sina medmänniskor, svarar Ebba Busch Thor.

– Men här slår han på stora trumman och vill plocka politiska poäng på att han gör något, men vad man egentligen gör är att ge de här människorna en tuffare situation längre fram.

Än så länge är det oklart hur det kommer att gå med migrationsuppgörelsen. Allt hänger nu på hur Centerpartiet agerar, det enda riksdagsparti som inte deklarerat hur de kommer att rösta då frågan landar i riksdagen. För att uppgörelsen ska bli verklighet krävs det en riksdagsmajoritet.